wtorek, 25 czerwca 2013

SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM




 Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego.
Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy.
Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków.
Składniki można dobierać dowolnie.
Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce.

Idealne dla wegetarian.
Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka.
Można ją oczywiście pominąć.

Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę czasu, chociażby na pokrojenie warzyw.
 

Składniki na farsz:
  • pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców)
  • 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu
  • 1 szt. marchewki
  • 1-2 szt. małych świeżych ogórków
  • pół średniej cukinii
  • pół świeżej papryki (dowolny kolor)
  • 6-8 szt. pomidorów koktajlowych
  • dymka ( cienkie białe i zielone części)
  • miękkie, dojrzałe awokado
  • świeże listki mięty
  • liście sałaty masłowej
  • 4 łyżki oleju ( do piersi z kurczaka)
  • sól, pieprz
Sos do kurczaka:
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  sól,pieprz
Sos do podania:
  • sok z 1 szt. pomarańczy
  • sok z 1 szt. limonki/cytryny
  • kawałek 2-3 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół świeżej / suszonej  papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego

 Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu.
Usmażyłam na oleju.


 Pokroiłam w cienki paski:
marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę.
Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.
 

 Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe.
Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.


 Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski.
Skropiłam odrobiną cytryny,żeby nie ściemniało.


Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam.

Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie.

Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody.
Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza.
Ułożyłam go na blacie  kuchennym.


 Nakładałam kolejno:
 liść sałaty
 ( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka,


Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,
 

Awokado i liście mięty.
 


 Całość przyprawiłam solą i pieprzem.

 

Zawijałam sajgonki jak krokiety.


Układałam je na talerzu.
Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu.

Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili.




Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.


Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

 

Miód.




 Ocet ryżowy.


Sos rybny.



Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.



 Do sosu można dodać świeże listki mięty.


Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim.
Smacznego!





Polecam również 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...