Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego.
Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy.
Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków.
Składniki można dobierać dowolnie.
Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce.
Idealne dla wegetarian.
Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka.
Można ją oczywiście pominąć.
Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę czasu, chociażby na pokrojenie warzyw.
Składniki na farsz:
- pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców)
- 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu
- 1 szt. marchewki
- 1-2 szt. małych świeżych ogórków
- pół średniej cukinii
- pół świeżej papryki (dowolny kolor)
- 6-8 szt. pomidorów koktajlowych
- dymka ( cienkie białe i zielone części)
- miękkie, dojrzałe awokado
- świeże listki mięty
- liście sałaty masłowej
- 4 łyżki oleju ( do piersi z kurczaka)
- sól, pieprz
Sos do kurczaka:
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól,pieprz
Sos do podania:
- sok z 1 szt. pomarańczy
- sok z 1 szt. limonki/cytryny
- kawałek 2-3 cm świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- pół świeżej / suszonej papryczki chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu.
Usmażyłam na oleju.
Pokroiłam w cienki paski:
marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę.
Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.
Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe.
Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.
Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski.
Skropiłam odrobiną cytryny,żeby nie ściemniało.
Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam.
Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie.
Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody.
Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza.
Ułożyłam go na blacie kuchennym.
Nakładałam kolejno:
liść sałaty
liść sałaty
( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka,
Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,
Awokado i liście mięty.
Całość przyprawiłam solą i pieprzem.
Zawijałam sajgonki jak krokiety.
Układałam je na talerzu.
Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu.
Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili.
Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Miód.
Ocet ryżowy.
Sos rybny.
Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.
Do sosu można dodać świeże listki mięty.
Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim.
Smacznego!
Polecam również
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz