Dziś propozycja na ciekawą w smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę.
Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak.
Pozostałe składniki można komponować według uznania.
Składniki na sałatkę:
- kilka liści ulubionej sałaty
- garść rukoli
- miseczka ugotowanego i obranego bobu
- puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju
- 6-10 szt. czarnych oliwek
- pół średniej czerwonej cebuli
- kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkości
- pół białej / czerwonej papryki
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
- dymka lub/i koperek
Składniki na sos:
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 3-5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok z połowy cytryny
- sól, czarny pieprz
- starty ząbek czosnku (opcjonalnie)
Bób umyłam i zalałam zimną wodą.
Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku.
Odstawiłam go do ostygnięcia.
Kolejno do miski wkładałam:
porwane liście sałaty i rukolę.
cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory.
kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki.
Kolej na obrany bób.
Na koniec dodałam tuńczyka.
Uprażyłam pestki słonecznika.
Dodałam pokrojoną dymkę.
Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz