Zupę z ciecierzycy
przygotowuje się naprawdę bardzo szybko.
Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe.
Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.
Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy.
Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:
fosfor, potas, cynk,
witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka.
Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:
- bólach głowy oraz gardła,
- niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
- wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),
- podwyższonym poziomie we krwi cholesterolu,
- a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Składniki:
- 400g ( po odsączeniu ) ciecierzycy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)
Świeżą surową ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc).
Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.
- 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- pół pęczku natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- papryczka chili (opcjonalnie)
Składniki na bulion:
- 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka
- 2-3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 szt.marchewki
- kawałek selera / lub nać
- pietruszka
- kawałek pora
Zacznijmy od bulionu.
W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka
z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Użyłam młodej włoszczyzny.
Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy.
Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i
podsmażyłam je na oliwie.
podsmażyłam je na oliwie.
Dodałam gałązki rozmarynu.
Pora na pomidory i ciecierzycę.
Pomidory wlałam na patelnię,
i dusiłam przez około 5-8 minut.
Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki.
Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem.
Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.
Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka.
Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.
Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie dodałam sos pomidorowy.
Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.
Całość zmiksowałam.
Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko.
Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna.
Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.
Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.
Smacznego!
2 komentarze:
Czy jesli uzywam suchej ciecierzycy, mam ja zagotowac w bulionie, czy osobno, a potem dodac do reszty?
Jak wolisz.Ja moczę ją w wodzie a potem gotuję.
Prześlij komentarz