środa, 19 czerwca 2013

ZUPA Z CIECIERZYCY



Zupę z ciecierzycy 
 przygotowuje się naprawdę bardzo szybko.
Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe.
Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.
Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy.
Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:
 fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
 Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka. 

Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:
  • bólach głowy oraz gardła,
  • niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonym poziomie we krwi cholesterolu,
  • a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę). 


Składniki:
  • 400g ( po odsączeniu ) ciecierzycy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)
          Świeżą surową ciecierzycę  należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc). 
          Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.
  • 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym 
          Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.
  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół pęczku natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • papryczka chili (opcjonalnie)
Składniki na bulion:
  • 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 szt.marchewki
  • kawałek selera / lub nać
  • pietruszka
  • kawałek pora
 

Zacznijmy od bulionu.
W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka 
z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.


Użyłam młodej włoszczyzny.
Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy.
Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.

 

 W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i 
podsmażyłam je na oliwie.
Dodałam gałązki rozmarynu.


 Pora na pomidory i ciecierzycę.


Pomidory wlałam na patelnię,

 

 i dusiłam przez około 5-8 minut.

 

Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki.
Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem.
Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.

 
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.


Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka.
Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.


Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie dodałam sos pomidorowy.


Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.


Całość zmiksowałam.


Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko.
Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna.
Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.

 

Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.

Smacznego!


Polecam również zupę z
 soczewicy z wędzonymi żeberkami

2 komentarze:

Karolina pisze...

Czy jesli uzywam suchej ciecierzycy, mam ja zagotowac w bulionie, czy osobno, a potem dodac do reszty?

Przepisy Igusi pisze...

Jak wolisz.Ja moczę ją w wodzie a potem gotuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...