poniedziałek, 24 czerwca 2013

DŻEM TRUSKAWKOWY

 

Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek.


Dżem truskawkowy
  można używać do kanapek, naleśników,ciast.
Najlepszy jest ten domowy!
Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo.
Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie.
Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany.
Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej.
Podczas tak długiego gotowania truskawki rozgotowują się.
Ja zamknęłam je w słoiczkach w całości.
Zapewniam Was kochani,że jest pyszny...
... zimy jeszcze nie ma...ba lato się dopiero zaczęło-
a już moja rodzina pożarła dwa słoiczki ;-)


Składniki:
  • 1 kg. truskawek
  • 330 g cukru *
  • 30 g mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną substancją która zagęszcza dżem
  • 2 łyżki soku z cytryny
* Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym.
Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go   pasteryzować.
Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół  godziny.


Zabierajmy się więc do pracy.
Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.


 Następnie oderwałam z nich szypułki.


 Przełożyłam je do garnka.
Większe owoce przekroiłam na połówki.


 Dodałam sok z cytryny.
Zagotowałam i gotowałam przez około 30 minut.
  Truskawki puściły sok.
Wsypałam cukier i mieszankę żelującą.
Mieszałam i ponownie zagotowałam.

 

Podczas gotowania usuwałam zgromadzoną na wierzchu pianę.



 Od razu należy wlewać dżem do wyparzonych i suchych słoików.
Należy je zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy.


I gotowe!
Przepyszne zapewniam.
Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek.
Smacznego!

 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Iguniu.nie mogę się oprze3ć Twojemu dżemikowi.. :)
wiesia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...