czwartek, 30 lipca 2015

DOMOWY DŻEM Z WIŚNI







Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przetwory, kompoty, wino, likiery.
 Są świetnym dodatkiem do wypieków,

Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.  

Mają pyszny kwaskowo-słodki smak.

Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce.

Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów. 
Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia,
 przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. 
Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu.

Wiśnie to "bomba" witamin i minerałów
Na przykład żelaza mają więcej niż jabłka. 
Średnia zawartość witaminy C w 100 gramach owoców to 12 mg, ale wiśnie rosnące na północy Europy mogą jej mieć 2-3 razy więcej niż południowe odmiany. Nieco ponad 600 g wiśni zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę.

Wiśnia nie traci swoich uzdrawiających właściwości po mrożeniu albo krótkotrwałej obróbce cieplnej. 

Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie

Jedzenie wiśni chroni przed chorobami układu krążenia i serca, zapaleniem tętnic, anemią, żylakami, dowiedziono też, że znajdujące się w nich związki zapobiegają rozwojowi nowotworów.
 Wiśnie mają lekkie działanie moczopędne, pomagają zbić gorączkę.


Skoro już wiemy jakie są zdrowe - dowiedzmy się jak smakują.
Dżem z wiśni wyszedł przepyszny.
Gęsty, lekko winny z całymi owocami wiśni.
Kupujcie i róbcie go.... bo zima długa, a jakże cudownie otworzyć słoiczek swojego dżemu gdy za oknem śnieg.;-)


Składniki:

  • 2 kg. wiśni
  • 1 kg. cukru ( można użyć więcej lub mniej -kwestia smaku)
  • 2 szt. Dżemixu (2:1) 60 g.


Wiśnie umyłam.



Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie.



Wydrylowane owoce przełożyłam do dużego garnka.


Zasypałam cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok.


Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący
 i gotowałam przez około 15 minut.
Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać.
Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo.
W czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować.


Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików.
Ustawiałam je przykrywką do dołu.
Smacznego!




Polecam 















Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...