Macie jeszcze dynie?
Ja mam dwie i postanowiłam z części zrobić
dżem dyniowy z pomarańczą.
Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niego
cynamonu, kardamonu i świeżych ziarenek wanilii.
cynamonu, kardamonu i świeżych ziarenek wanilii.
Pomarańcze i cytryny dodadzą mu świeżości i owocowego smaku.
Gdy go gotowałam w całym domu pachniało korzennymi przyprawami i pomarańczą.
Składniki:
- 2 kg. dyni (obranej)
- 4 szt. pomarańczy
- 1 cytryna
- 400 g białego cukru
- 200 g brązowego cukru
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- otarta skórka z jednej cytryny
- sok z połowy / całej cytryny
- 1 laska wanilii
- płaska łyżeczki kardamonu
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Obrałam ze skóry 2 kilogramowy kawałek dyni.
Wydrążyłam z niej nasiona.
Pokroiłam ją najpierw na mniejsze kawałki
a następnie w kostkę.
Zasypałam ją białym
Odstawiłam na dwie godziny.
W czasie gdy sobie stała ja zajęłam się cytrusami.
Obrałam ze skórek.
Cytrynę również, pamiętając o dokładnym wyjęciu z niej pestek.
Dodałam je wraz z sokiem który puściły do dyni.
Z laski wanilii wyjęłam ziarenka.
Wsypałam startą skórkę z owoców i przyprawy do garnka.
Teraz wystarczy wszystko mieszać i gotować bez przykrywki na małym ogniu.
Z biegiem czasu, dynia będzie przybierać konsystencję papki.
Gotowałam aż płyn odparował.
Gdy dżem stawał się gęstszy powinno się go coraz częściej mieszać.
Ja użyłam blendera i zmieliłam wszystko na gładką masę.
Gotowałam jeszcze wszystko przez jakiś czas do momentu aż stwierdziłam,
Teraz wystarczy już nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików.
Można je zagotować.
Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami.
ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz