Pojawiły się już na blogu słodkie,
Dziś zaproponuję placuszki na ostro.
Dynia, marchew, dymka, czosnek i curry.
Proste połączenie a jakże pyszne.
- 300 g kawałek dyni
- 1 szt. marchewki
- 2 szt. jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łodyżki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry firmy Prymat
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wsypałam do nich mąkę, sól, pieprz i curry.
Teraz kolejno wsypałam do masy jajecznej:
Wszystkie składniki wymieszałam.
Smażyłam niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.
Temperatura nie powinna być za niska, ponieważ placki powinny być chrupiące
a nie nasiąknięte tłuszczem.
Po usmażenie układałam je na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar oleju.
Można podawać dyniowe placuszki z gęstym jogurtem i papryczką chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz