Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć
drożdżowe placuszki z dynią.
Składniki:
- 500 g kawałka dyni
- 2 jaja
- 400 ml kefiru
- 2-3 szklanki mąki
- 50 g świeżych drożdży
- pół szklanki wody
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam na podłużne kawałki.
Do szklanki wlałam ciepłą wodę, dodałam szczyptę cukru i rozkruszone drożdże.
Wlałam rozczyn z drożdży i kefir.
Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie.
Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju.
Smażyłam na złoty kolor.
Wykładałam placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym,
aby odsączyć olej.
Podawałam posypane cukrem pudrem.
Polecam placuszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz