środa, 28 sierpnia 2013

WCZESNOJESIENNA MINESTRONE

 
Przygotowując włoską zupę MINESTRONE 
można zużyć zalegające w lodówce przeróżne warzywa.
Najważniejsze, żeby używać sezonowych!
Jest wiele przepisów na tę pyszną warzywną zupę.
Podstawową zasadą jest wywar.
Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka.
Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu, 
co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową.
Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową.

Składniki:
  • 500 ml / 1 l bulionu warzywnego
  • kawałek dyni
  • 1 szt. cukinii
  • 2 szt.marchewki
  • 2 szt.pietruszki
  • 2 szt.ziemniaków
  • garść świeżej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szt.cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek białej części pora
  • 2 szt.pomidorów
  • świeże gałązki tymianku
  • świeże gałązki oregano
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • kawałek parmezanu
do wyboru - opcjonalnie:
  •  1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc)
  • 200g świeżego szpinaku
  • kapusta włoska
  • groszek
  • 4 plasterki bekonu
Przygotowałam składniki.


Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę.
Fasolkę na małe części.
Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej.


Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam na ćwiartki i pozbyłam się z nich pestek.
Następnie pokroiłam je na mniejsze części. 

 
 
Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę.
Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę.
Dodałam gałązki ziół i listek laurowy.


Następnie seler naciowy.

 
Dodałam fasolkę szparagową.


Kolej na dynię.

 
Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki.


Dorzuciłam  plasterki pora.
 

Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione.
Można podlewać je stopniowo bulionem.


Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.

 
Następnie dodałam cukinię.


   Na koniec dołączyły pomidory.


Wszystkie warzywa już zmiękły.


 Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem.
Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie.
Jeśli uznacie,że jest zbyt gęsta  wlejcie jeszcze trochę bulionu albo 
wywaru z gotowania fasoli ( jeśli ją używaliście).


Minestrone idealnie smakuje z makaronem.
Ja go nie użyłam, ale bez niego jest równie pyszna.
Można go dodać bezpośrednio do zupy.
Poczekajcie aż się w niej ugotuje.
Albo, jeśli chcecie ugotujcie go oddzielnie i po prostu dodajcie do zupy. 

 

Na wierzch każdej porcji na talerzu posypałam starty parmezan.
Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...