Tapenada to przepyszna i prosta pasta,
której głównymi składnikami są oliwki i kapary.
Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się
np.suszone pomidory, czosnek, pieczony bakłażan, anchois.
Wywodzi się z Prowansji.
Wyśmienicie smakuje na grzankach.
Składniki:
- 8 szt. suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 8 dużych, zielonych oliwek ( mogą być też czarne)
- 1 łyżka kaparów
- 1-2 ząbki czosnku
- pół średniej wielkości czerwonej cebuli
- kawałek dowolnego sera pleśniowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- zioła prowansalskie
- listki świeżej mięty
- listki świeżego oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
Pokroiłam je na mniejsze części i przełożyłam do miseczki.
Wlałam olej z zalewy i oliwę z oliwek.
Zmiksowałam je blenderem.
Dodałam kapary.
Oliwki wyjęłam z zalewy.
Pokroiłam je w plasterki i dodałam do pasty.
Wkroiłam czosnek i wszystko zmiksowałam.
Wkruszyłam ser pleśniowy.
Rozgniotłam go widelcem na gładką masę.
Dodałam pokrojoną drobno czerwoną cebulę.
Doprawiłam ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Z solą należy uważać, ponieważ oliwki,kapary i ser są dosyć słone.
Pastę wymieszałam.
Dopełniły smaku listki świeżej mięty
i oregano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz