Nóżki w galarecie, zimne nóżki albo galaretka wieprzowa.
Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo.
Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.
Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu.
Potrzeba go na gotowanie mięsa.
W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna.
Mnie jest ona niepotrzebna.
W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały.
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 2 nóżki wieprzowe
- włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka)
- 4 liście laurowe
- parę ziarenek ziela angielskiego
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.
Przełożyłam je do garnka.
Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła.
Dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie.
Powinno odchodzić od kości.
W połowie gotowania dodałam obraną włoszczyznę i starte
(lub pokrojone na plasterki) ząbki czosnku.
Pod koniec gotowania dodałam sól i pieprz.
Wyjęłam warzywa i mięso do ostudzenia.
Wywar przecedziłam przez sitko.
Można go doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Mięso obrałam z kości, skór i chrząstek.
Rozdrobniłam je.
Mięso można kroić wedle upodobań.
Przełożyłam je do szklanek (miseczek).
Mnie wyszło 11 sztuk.
Dodałam plasterki marchewki i zieloną pietruszkę.
Można dodać również groszek albo plasterki jajka na twardo.
Zalałam wywarem.
Odstawiłam do ostygnięcia a następnie do lodówki.
Podawać polane octem winnym lub skropione sokiem z cytryny.
Smacznego.
1 komentarz:
Pyszne!
Prześlij komentarz