poniedziałek, 5 sierpnia 2013

PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI

 
Paprykę można faszerować dowolnie.
Jest idealnym daniem na przyjęcia i obiadokolacje.
Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.
 Można podawać ją w wersji bezmięsnej.
Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie.
Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby.
Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu - kasza kuskus lub inna ulubiona.
Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości.
 

Składniki na 3 porcje papryk:
  • 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru)
  • 70 g ryżu ( niecała torebka )
  • 250 g mielonego mięsa
  • 5 szt. boczniaków
  • 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki) 
  • 1 jajko
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże listki oregano
  • garść zielonej pietruszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek sera feta (opcjonalnie)
  • starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie)
 


Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie.
 

Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby.




Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.
 

Wymieszałam i przez około 2 minuty smażyłam.
 

Do miseczki wsypałam ugotowany ryż.

 

Dodałam zmielone mięso.

 

Następnie usmażone grzyby z cebulą i ziołami.

 
Wsypałam pokrojoną zieloną pietruszkę.


Wymieszałam.


Na koniec wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem.



 Farsz gotowy.




Papryki umyłam.
Wykroiłam z nich gniazda nasienne.
Odkroiłam górną część.
Można też  przekroić je na pół.


 Napełniłam je farszem.


Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu.
Można też sos wymieszać z farszem.


Posypałam  ziołami.


Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.



 Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami.




Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia.
Posmarowałam wierzch warzywa oliwą.
Podlałam papryki wodą.

 

Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekłam przez około 50  minut.
10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę.
Jeśli chcecie żeby czas pieczenia był krótszy, można paprykę podgotować
 i dopiero nafaszerować.
Smacznego!

 
 


2 komentarze:

Grzesio Wójcik pisze...

Jadłam takie papryki faszerowane u mojej cioci....
Jest to pyszna potrawa i ogólnie,aż
zachciało mi się jeść....
POZDRAWIAM !

Skom? my-summer-and-life.blogspot.com
Odwdzięczę się

Super :) pisze...

Naprawdę pysze papryczki. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...