Szybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowana
grubą warstwą masła i domowym dżemem.
Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-)
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
- bułka tarta do posypania formy
Dodałam proszek do pieczenia.
aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny.
Wlewałam po łyżce wody cały czas mieszając.
Miksowałam wszystko, aby składniki dokładnie się połączyły.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą.
Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekłam 50-60 minut.
Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz