Do surówek można "przemycić" różne warzywa.
Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak.
Kalarepa idealnie smakuje na surowo.
Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki.
Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla.
Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy.
Składniki:
- 1 szt. kalarepy
- 1 szt. jabłka
- 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki
- koperek
- łyżka majonezu
- łyżka greckiego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz świeżo zmielony do smaku
Przygotowałam składniki.
Marchew, jabłko i kalarepkę obrałam.
Starłam kalarepę na tarce o grubych oczkach.
Następnie starłam marchew.
Użyłam tarki o drobnych oczkach.
Ostatnie do starcia poszło jabłko.
Skropiłam je sokiem z cytryny.
Wsypałam pokrojony koperek.
Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem.
Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza.
Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy.
Przyprawiłam sałatkę solą i pieprzem.
Smacznego!
1 komentarz:
Bardzo smaczna i zdrowa jest ta surówka! Dziś będzie królowała na moim stole przy obiedzie :)
Prześlij komentarz