Tarty można robić z różnymi sezonowymi
owocami i warzywami.
Polecam inne pyszne tarty:
z truskawkami
francuską z jagodami i serkiem mascarpone
z masą migdałową i śliwkami
z warzywnym nadzieniem
ze szpinakiem
z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami
owocami i warzywami.
Polecam inne pyszne tarty:
z truskawkami
francuską z jagodami i serkiem mascarpone
z masą migdałową i śliwkami
z warzywnym nadzieniem
ze szpinakiem
z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami
Składniki:
Ciasto
- 25 dag mąki
- 14 dag masła + około łyżeczki do formy
- szczypta soli
- kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- niepełna szklanka śmietany
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier puder do pospania
Zaczynamy od ciasta.
Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli
Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.
Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.
Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy
28-30 cm masłem
i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.
Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem
W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.
W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.
Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,
Smacznego!
6 komentarzy:
Świetnie wygląda. Nie spotkałam się jeszcze z tak poukładanymi jabłkami - robią wrażenie :)
wygląda niesamowicie...
Tarta wyszła wspaniała i zniknęła w mgnieniu oka :) Dziękuję za przepis!
tarta przepyszna :) szybko się robi a jeszcze szybciej znika, polecam :)
Ile % śmietana??
18% albo 12%
Prześlij komentarz