Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik.
Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn,
np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu.
Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata,
zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą).
O tym owocu pisałam trochę w poprzednim poście,
więc zajmijmy się teraz jego przyrządzaniem;)
Składniki są bardzo proste jak i samo danie...
ale w prostocie siła!;)
Po zagotowaniu odlałam wodę, wlałam mleko i zmiksowałam dynię na papkę.
Pogotowałam ją chwilę i właściwie to wszystko ... zupa gotowa do zjedzenia.
Można ją jeść samą z mlekiem - albo dodać jeden z powyższych składników
np. kaszkę albo kluski lane.
Ja osobiście wolę zupę trochę posłodzić i pożywne śniadanie gotowe.
Smacznego!
Polecam inne dania z dyni:
1 komentarz:
Dziś wypróbowuję ten przepis :)
Moja mama powiedziała, że podobnie jej mama robiła więc chyba odzyskamy przepis rodzinny :)
Prześlij komentarz