Ciasto ZEBRA jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa.
Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego.
Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd.
Jest puszyste, lekkie i smaczne.
Idealne do szklanki mleka.
Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian
jasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi.
Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego.
Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd.
Jest puszyste, lekkie i smaczne.
Idealne do szklanki mleka.
Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian
jasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi.
Składniki:
5 sztuk jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki (dodatkowo do białego ciasta)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki (dodatkowo do białego ciasta)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 szklanka wody gazowanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy)
parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy)
Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka.
Ubiłam na puszystą masę.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
i wodę gazowaną.
Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę.
W drugiej miseczce ubiłam białka.
Dodałam je do masy.
Połączyłam składniki.
Ciasto podzieliłam na dwie równe części.
Do jednej miski wsypałam dwie łyżki kakao
a do drugiej dwie łyżki mąki.
I tak powstały dwa ciasta - ciemne i białe.
Blachę o średnicy 23 cm natarłam masłem, posypałam tartą bułką i
10 komentarzy:
Pięknie wyszła :)
A wodę gazowaną - kiedy dodajemy ? razem z oliwą - bo akurat na zdjęciach jej brak a w przepisie jest ?
Napisałam,że razem z oliwą...zdjęcia nie ma;-) pozdrawiam
Ciesto jest rewelacyjne, juz skorzystałam z tego przepisu i na prawde jest pycha. :) ale mam jedno pytanko. w składnikach jest napisane że potrzebne bedzie 2 i 1/2 szklanki mąki, i czy całość wrzycamy w pierwszej fazie do ciasta, a póżniej ponadto do białej masy dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki, czy może do ciasta tylko 2 szklanki a 1/2 do jasnej masy. :)
2,5 do ciasta i dodatkowo 2 łyżki do białej masy.Pozdrawiamsy...juz dopisuję do składników.Pozdrawiam
Witam.
Niestety w internecie pojawil sie plagiat tego przepisu wraz ze skradzionym zdjeciem.
http://mojeciasta-fisiel.blogspot.de/2012_07_01_archive.html
Pozdrawiam i zycze wielu sukcsow kulinarnych
Tak wiem niestety... Napisałam parę słów do "blogerki" co o tym myslę. Na zdjęciu mojej zebry jest nawet nazwa mojego bloga... ręce opadają na takie zachowanie....
Nie mogę zauważyć- w ilu stopniach piec i jak długo?
Około 40 minut w temp.200 stopni.Pozdrawiam i smacznego!
Pyszna!
Prześlij komentarz