Podzielę się dziś z Wami
pyszną,lekką i orzeźwiającą sałatką ze szpinakiem i mandarynkami
z dodatkiem soku z pomarańczy.
Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski.
Dodałam mandarynki z puszki.
Podsmażyłam cienkie kawałki wędzonego boczku
i dodałam do sałatki.
Następnie przygotowałam sos.
Rozmieszałam poniższe składniki w miseczce:
oliwę z oliwek
balsamiczny ocet winny, łyżkę miodu
łyżkę musztardy dijon
wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i startą skórkę z owoca
doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam
Polałam sosem sałatkę i posypałam startym parmezanem.
Proponuję,żeby zamiast startego sera dodać cienkie kawałki.
Na wierzch w zależności od gustów polecam uprażyć orzechy włoskie
i posypać nimi sałatkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz