piątek, 19 sierpnia 2011

OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE


Czas na przetwory!
Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie 
przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów.
Ale cóż trzeba było się poświęcić aby później w zimowe wieczory móc zajadać się pysznymi ogóreczkami.

Przepis dostałam od mojej teściowej i został już on wypróbowany przez wielu znajomych jak również i przeze mnie.
Zapewniam ,że są pyszne i inne od wielu ogórków które jadłam.
Smak jest słodko octowy po prostu rewelacyjny.
                                                                           
                                                                             Zatem zaczynajmy...


Składniki:

4 kg. ogórków
1/2 kg.  cebuli
        2 sztuki  czerwonej papryki
2 sztuki  żółtej papryki
1 sztuka selera
gorczyca
kolendra
ziele angielskie

Zalewa:

3 szklanki octu
3 szklanki wody
 5 szklanek cukru

1.Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół i ułożyłam je w miskach.
2.Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
3.Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki.
4.Po upływie 3 godzin odlałam sok,który puściły.
5.Wkładałam do słoików ogórki,pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera.
6.Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskie wsypywałam wedle uznania do każdego słoika.
7.Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki.
8.Na koniec została jeszcze pasteryzacja.

Smacznego!



A jak lubicie ogórki to polecam pyszną






1 komentarz:

Madzia pisze...

Sałatka jest przepyszna! Robiłam w tym roku i zdążyłam już otworzyć pierwszy słoiczek i zdegustować - wszyscy są zachwyceni, mam zamiar spróbować jeszcze "sałatki z ogórków, marchewki i cebuli", mam nadzieję, że będzie równie dobra :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...