Czas na przetwory!
Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie
przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów.
Ale cóż trzeba było się poświęcić aby później w zimowe wieczory
móc zajadać się pysznymi ogóreczkami.
móc zajadać się pysznymi ogóreczkami.
Przepis dostałam od mojej teściowej i został już on wypróbowany przez wielu znajomych jak również i przeze mnie.
Zapewniam ,że są pyszne i inne od wielu ogórków które jadłam.
Smak jest słodko octowy po prostu rewelacyjny.
Zatem zaczynajmy...
Składniki:
4 kg. ogórków
1/2 kg. cebuli
2 sztuki czerwonej papryki
2 sztuki żółtej papryki
1 sztuka selera
gorczyca
kolendra
ziele angielskie
Zalewa:
3 szklanki 10% octu
3 szklanki wody
5 szklanek cukru
Składniki do namoczenia ogórków:
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Składniki do namoczenia ogórków:
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Ogórki umyłam.
Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół i ułożyłam je w miskach.
Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki.
Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły.
Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera.
Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskie
wsypywałam wedle uznania do każdego słoika.
Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki.
Na koniec została jeszcze pasteryzacja.
Smacznego!
A jak lubicie ogórki to polecam pyszną
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ
SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ
SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH
3 komentarze:
Sałatka jest przepyszna! Robiłam w tym roku i zdążyłam już otworzyć pierwszy słoiczek i zdegustować - wszyscy są zachwyceni, mam zamiar spróbować jeszcze "sałatki z ogórków, marchewki i cebuli", mam nadzieję, że będzie równie dobra :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
ile czasu pasteryzować?
Moje ogórki już się moczą w solance. Napiszę, jak wyszła :-)
Prześlij komentarz