Należy do niskokalorycznych.
Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii,
dzięki bogactwie celulozy, pomaga w kuracjach odchudzających.
Jest bogata w białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C,
W związku z tym, że dynia jest zdrowa, niskokaloryczna
i ma taki piękny kolor polecam ją jeść jak najczęściej.
Dziś proponuję poniższy przepis.
Składniki:
dynia
1 szt.cebuli
puszka pokrojonych pomidorów
2 szt.świeżych pomidorów
1 mała ostra papryczka
kiełbasa
4 ząbki czosnku
ryż
bazylia,sól,pieprz
Kawałek dyni obrałam i pokroiłam w kostkę.
Podsmażyłam w garnku pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek,
plasterki kiełbasy i jedną ostrą,czerwoną papryczkę.
Główny składnik - dynia.
Na koniec dodałam pokrojone pomidory.
Doprawiłam gulasz przyprawami, podlałam odrobiną wody i
dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż dynia zrobiła się miękka.
Dynię podałam z ryżem.
Zdrowo,smacznie i kolorowo! Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz