Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch.
Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną ....
To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.
Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia,
fosforu, magnezu i kwasu foliowego.
Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu
jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.
Zawarte w porze mangan, witamina C, witamina B6
i żelazo stabilizują poziom cukru we krwi.
Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy,
ma także właściwości bakteriobójcze.
Jedzmy więc pory bo zdrowe;)
Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem.
Składniki:
por biała część
1 marchew
1 jabłko
1 łyżka majonezu
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz do smaku
Większą - białą część i mniejszą zieloną pora drobno pokroiłam.
Na tarce o grubych oczkach starłam marchew
i na końcu jabłko bo ono szybko ciemnieje.
Wymieszałam jogurt naturalny z majonezem i musztardą.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz