niedziela, 21 sierpnia 2011

SURÓWKA Z PORA


Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch.
Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną ....
To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.

 Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia,
fosforu, magnezu i kwasu foliowego.
Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu
 jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.
Zawarte w porze mangan, witamina C, witamina B6
 i żelazo stabilizują poziom cukru we krwi.
Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy,
ma także właściwości bakteriobójcze.

Jedzmy więc pory bo zdrowe;)

Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem.

Składniki:

por biała część
1 marchew
1 jabłko
1 łyżka majonezu
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz do smaku

Większą - białą część i mniejszą zieloną pora drobno pokroiłam.



Na tarce o grubych oczkach starłam marchew



i na końcu jabłko bo ono szybko ciemnieje.




 Wymieszałam jogurt naturalny z majonezem i musztardą.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!







Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...