środa, 30 listopada 2011

INDYJSKA KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM


Danie z kuchni indyjskiej.
Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna.
Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni.
Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych
upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw
stworzymy wyjątkowe potrawy.

Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora.
Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna.
Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę.
Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:
  • 1 szt. małego kalafiora
  • 2 szt. ziemniaków
  • 1szt.małej marchewki
  • 1 szt.cebuli
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 1/4 kubka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól,czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Do garnka po wrzucałam:

Rozdrobnionego kalafiora


Pokrojoną marchewkę


Pokrojone ziemniaki


Posiekaną cebulę


Wlałam olej i pół szklanki wody.
Doprowadziłam do wrzenia.
Mieszałam,przykryłam,zmniejszyłam gaz i
gotowałam około 10 minut.

Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru.


Następnie wsypałam pozostałe przyprawy.


Dokładnie wymieszałam i gotowałam około 3-5 minuty.


Wlałam bulion


Przykryłam i gotowałam około 20 minut.


Ugotowane warzywa zmiksowałam.


Dodałam jogurt


Zupę wymieszałam.
Doprawiłam solą i pieprzem.


Podajemy ją przybraną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.


Czujecie już ten zapach??
Smacznego!

2 komentarze:

monami pisze...

na pierwszy rzut oka myślałam, że to z dyni ;)

Anonimowy pisze...

Pyszna jest ta zupa :). Dziś robię ponownie na obiad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...