Dziś na słodko ze zdrowym dodatkiem płatków owsianych.
Składniki:
- 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych mogą być również inne np.orkiszowe
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2-3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli.
W garnku ustawionym na naczyniu z wrzącą wodą roztopiłam czekoladę.
W misce utarłam masło, wymieszałam je z żółtkami utartymi z cukrem,
olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym.
Na końcu delikatnie połączyłam całość z pianą z białek.
Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym
kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane i orzechy.
Wszystko porządnie wymieszałam.
Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta
i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę.
Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir.
Polecam te pyszne ciasteczka.
Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz