Czas na przetwory!
Przepis polecam bo
sałatka z ogórków marchewki i cebuli
jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł.
sałatka z ogórków marchewki i cebuli
jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł.
Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki.
Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty.
Składniki:
4 kg. ogórków
5 szt. średniej wielkości cebul
2 szt. marchwi
2 łyżki soli
Zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki przyprawy wegeta
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
mielony pieprz
Ogórki umyłam.
Następnie dodałam plastry cebuli.
Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach.
Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny.
Następnie odlałam sok,który puściły warzywa.
Składniki zalewy wymieszałam w misce.
Składniki zalewy wymieszałam w misce.
olej,
ocet,
cukier,
wegetę,
koncentrat pomidorowy,
dodałam pieprz i wymieszałam.
warzywa do dużego garnka i zagotowałam.
podczas przekładania sałatki do słoików.
Ustawiałam je do góry nogami do ostygnięcia.
Ja już nie mogę się doczekać ... do zimy chyba nie dotrwa za wiele słoiczków;-)
Polecam również
Robię taką samą sałatkę na zimę i potwierdzam, że jest pyszna!!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam tak: pokroiłam ogórki w plasterki, paprykę w kawałki i cebulę w ćwierć-księżyce, do tego dodałam pokrojony czosnek, wszystko posypałam solą, cukrem, octem i oliwą i zostawiłam na 2 godziny. Potem wymieszałam, nałożyłam do słoiczków i zalałam PRZECIEREM pomidorowym. Pasteryzowałam 15 minut. Jest boskie. Jem 3 dzień z rzędu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i szybki przepis. Nic się nie narobiłam a mąż jest zachwycony tą sałatką.
OdpowiedzUsuńA ogóreczków nie trzeba gotować w słoikach, tj pasteryzować?
OdpowiedzUsuńMadziu- nie trzeba.Nakładaj do słoików gorącą sałatkę.;-)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć, czy sok po tych 2 godz. mam po prostu wylać, czy do niego dodać olej, cukier itp.?
Pozdrawiam
Nadmiar soku,ktory puściły warzywa powinno sie odlać.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy moga byc ogorki gruntowe? I ile koncentratu powinnam uzyc, bo mam koncentrat w tubce ;)
OdpowiedzUsuńAngela słoiczek koncentratu okolo 200g.Ogórki gruntowe jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńDziś ją zrobiłam... i powiem szczerze jest PRZEPYSZNA
OdpowiedzUsuńpolecam wszystkim którzy tak jak ja uwielbiają sałatki a nie mają dużo czasu by im się poświęcić
BARDZO DOBRE
OdpowiedzUsuńWitam to juz nie trzeba gotowac puzniej po nalozeniu surowki do sloikow?
OdpowiedzUsuńNie trzeba.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńNaobierałam się ogórków. Mam zamiar pozostawić je do jutra w lodówce /same plasterki, bez dodatków/, bo dziś już za póżno na dalsze prace.Mam nadzieje, że to nie wpłynie na jakość sałatki :)?
Witam,
UsuńNie wplynie;-)powodzenia;-)
ile wychodzi słoiczków?
OdpowiedzUsuńmam zamiar dzisiaj ją zrobić
smacznie wygląda :)
Wyszło tyle ile widac na zdjeciu.
UsuńWczoraj zrobiłam sałatkę na spróbowanie w 2 słoiczkach...od dziś królować będzie na moim stole... zbieram ogórki i dalej robie... megaaaśna jest ta sałateczka :)
OdpowiedzUsuńPewnie,ze pycha!! Smacznego!
Usuńjestem ciekawa ile z podanego przepisu wychodzi słoiczków? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTyle ile na zdjęciu. Pozdrawiam
Usuńjutro zabieram się za swoje ogorki, przepis wygląda super i wedlug niego będę działać :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast vegetty można użyć ziarenka smaku? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie używałam ziarenek smaku.Myślę,że mają podobny smak.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis: dokładny i przejrzysty. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis ,gdybym nie wyniosła słoiczków do spizarni to wszystko by zjedli.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała. Pozdrawiam
Usuńwitam.
OdpowiedzUsuńile tego pieprzu?
Wedle smaku. Trzeba spróbować - zależy jak ostrą wolisz. Pozdrawiam
Usuńzaczać od wsypania pół łyczeki pieprzu?
OdpowiedzUsuńNawet od jednej.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zrobilam dziś porcje :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka w tym roku zrobiłam ją pierwszy raz. Zrobiłam też taką samą z młodziutkimi patisonami zamiast ogórków, rewelaccja! Tylko cebula trochę twarda, zastanawiam się czy tylko mi taka wyszła, może zmięknie z czasem, a może pożądnie ją spażyć przed dodaniem do reszty?
OdpowiedzUsuńSalatka jest SWIETNA! Maz zachwycony :) ale nastepnym razem dam troche mniej cukru . pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA moze byc oliwa z oliwek?
OdpowiedzUsuńTak może.
Usuńpyszna ! polecAM!
OdpowiedzUsuńJaki ocet Pani dała? 10%?
OdpowiedzUsuńTak 10%
UsuńWitam czy musze zagotować sałatkę w garnku czy wystarczy jak przełoże do słoików i zagotuje ?
OdpowiedzUsuńWystarczy zagotować w garnku.Szybciej i łatwiej.
UsuńPrzepyszneee! Dodałam trochę czosnku
OdpowiedzUsuńA czym zastąpić vegetę (nie używam chemicznych przypraw)? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy konieczna jest wegeta? Czy mozna dac cos zamiast?
OdpowiedzUsuńW sklepach dostępna jest Vegeta Natur, która nie zawiera wzmacniaczy smaku tak jak ta zwykła vegeta ;) sama sól i suszone warzywa-taka zdrowsza wersja, ja używam i sobie chwalę.
UsuńJa nie dawałam wegety i było super, ale robię sobie domową wegetę, w dużych marketach można kupić z tych pudełek na wagę susz (marchew, seler, pietruszka, por) i mielę w młynku do kawy i wychodzi mi boska wegeta bez chemii :D
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku robiłam ją po raz pierwszy. Wyśmienita. Dziś zaczynam działać, tylko muszę zrobić duużo więcej bo jako pierwsza zniknęła z półek.
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam, a dzisiaj jadłam do obiadu. Wyśmienita. Już planuję więcej zrobić 😀
OdpowiedzUsuńJa już pokroiłam składniki i zasypałam solą nie mogę się doczekać efektów
OdpowiedzUsuń