sobota, 20 sierpnia 2011

SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH



Czas na przetwory! 


Przepis polecam bo
sałatka z ogórków marchewki i cebuli 
 jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł.
Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki.
Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty.




Składniki:

4 kg. ogórków
5 szt. średniej wielkości cebul
2 szt. marchwi
2 łyżki soli

Zalewa:

1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
1  szklanka cukru
2 łyżki przyprawy wegeta
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
mielony pieprz



Ogórki umyłam.



Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry.




Następnie dodałam plastry cebuli.






Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach.




Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny.




Następnie odlałam sok,który puściły warzywa.

Składniki zalewy wymieszałam w misce.

olej,




ocet,





cukier,




wegetę,




koncentrat pomidorowy,




dodałam pieprz i wymieszałam.




Wlałam ją do ogórków i wymieszałam.



Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami
warzywa do dużego garnka i zagotowałam.




Garnek trzymałam po zagotowaniu na małym gazie,
 podczas przekładania sałatki do słoików.
Ustawiałam je do góry nogami do ostygnięcia.





Ja już nie mogę się doczekać ...  do zimy chyba nie dotrwa za wiele słoiczków;-)
                                                                      Smacznego!








Polecam również










49 komentarzy:

  1. Robię taką samą sałatkę na zimę i potwierdzam, że jest pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam tak: pokroiłam ogórki w plasterki, paprykę w kawałki i cebulę w ćwierć-księżyce, do tego dodałam pokrojony czosnek, wszystko posypałam solą, cukrem, octem i oliwą i zostawiłam na 2 godziny. Potem wymieszałam, nałożyłam do słoiczków i zalałam PRZECIEREM pomidorowym. Pasteryzowałam 15 minut. Jest boskie. Jem 3 dzień z rzędu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny i szybki przepis. Nic się nie narobiłam a mąż jest zachwycony tą sałatką.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ogóreczków nie trzeba gotować w słoikach, tj pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu- nie trzeba.Nakładaj do słoików gorącą sałatkę.;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    Proszę powiedzieć, czy sok po tych 2 godz. mam po prostu wylać, czy do niego dodać olej, cukier itp.?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nadmiar soku,ktory puściły warzywa powinno sie odlać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moga byc ogorki gruntowe? I ile koncentratu powinnam uzyc, bo mam koncentrat w tubce ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Angela słoiczek koncentratu okolo 200g.Ogórki gruntowe jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś ją zrobiłam... i powiem szczerze jest PRZEPYSZNA
    polecam wszystkim którzy tak jak ja uwielbiają sałatki a nie mają dużo czasu by im się poświęcić

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam to juz nie trzeba gotowac puzniej po nalozeniu surowki do sloikow?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam!
    Naobierałam się ogórków. Mam zamiar pozostawić je do jutra w lodówce /same plasterki, bez dodatków/, bo dziś już za póżno na dalsze prace.Mam nadzieje, że to nie wpłynie na jakość sałatki :)?

    OdpowiedzUsuń
  13. ile wychodzi słoiczków?

    mam zamiar dzisiaj ją zrobić
    smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wczoraj zrobiłam sałatkę na spróbowanie w 2 słoiczkach...od dziś królować będzie na moim stole... zbieram ogórki i dalej robie... megaaaśna jest ta sałateczka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jestem ciekawa ile z podanego przepisu wychodzi słoiczków? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. jutro zabieram się za swoje ogorki, przepis wygląda super i wedlug niego będę działać :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy zamiast vegetty można użyć ziarenka smaku? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie używałam ziarenek smaku.Myślę,że mają podobny smak.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis: dokładny i przejrzysty. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dobry przepis ,gdybym nie wyniosła słoiczków do spizarni to wszystko by zjedli.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. witam.
    ile tego pieprzu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedle smaku. Trzeba spróbować - zależy jak ostrą wolisz. Pozdrawiam

      Usuń
  22. zaczać od wsypania pół łyczeki pieprzu?

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszne zrobilam dziś porcje :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo smaczna sałatka w tym roku zrobiłam ją pierwszy raz. Zrobiłam też taką samą z młodziutkimi patisonami zamiast ogórków, rewelaccja! Tylko cebula trochę twarda, zastanawiam się czy tylko mi taka wyszła, może zmięknie z czasem, a może pożądnie ją spażyć przed dodaniem do reszty?

    OdpowiedzUsuń
  25. Salatka jest SWIETNA! Maz zachwycony :) ale nastepnym razem dam troche mniej cukru . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. A moze byc oliwa z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaki ocet Pani dała? 10%?

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam czy musze zagotować sałatkę w garnku czy wystarczy jak przełoże do słoików i zagotuje ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepyszneee! Dodałam trochę czosnku

    OdpowiedzUsuń
  30. A czym zastąpić vegetę (nie używam chemicznych przypraw)? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy konieczna jest wegeta? Czy mozna dac cos zamiast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach dostępna jest Vegeta Natur, która nie zawiera wzmacniaczy smaku tak jak ta zwykła vegeta ;) sama sól i suszone warzywa-taka zdrowsza wersja, ja używam i sobie chwalę.

      Usuń
  32. Ja nie dawałam wegety i było super, ale robię sobie domową wegetę, w dużych marketach można kupić z tych pudełek na wagę susz (marchew, seler, pietruszka, por) i mielę w młynku do kawy i wychodzi mi boska wegeta bez chemii :D

    OdpowiedzUsuń
  33. W zeszłym roku robiłam ją po raz pierwszy. Wyśmienita. Dziś zaczynam działać, tylko muszę zrobić duużo więcej bo jako pierwsza zniknęła z półek.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja wczoraj robiłam, a dzisiaj jadłam do obiadu. Wyśmienita. Już planuję więcej zrobić 😀

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja już pokroiłam składniki i zasypałam solą nie mogę się doczekać efektów

    OdpowiedzUsuń