wtorek, 4 października 2011

CIASTO MEKSYKAŃSKIE





Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU), 
z tym,że dodajemy więcej składników.
I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto.
Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne!



Składniki:
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5-7 sztuk. śliwek suszonych
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki

Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny
 z dwiema szklankami cukru,
 połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao.


Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam
około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.


Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek
 i zmiksowałam je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.


 dodałam dwie szklanki mąki
 i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.


Masę dokładnie wymieszałam.


Orzechy i śliwki pokroiłam na części.
Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i
odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.



  Następnie dodałam bakalie do masy.


Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii.


Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek


 i delikatnie wszystko wymieszałam.


Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą
 i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.


Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
 i piekłam w temp.180 stopni.
Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia. 


Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).
Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.


... zaparzyć aromatyczną kawę
 i delektować się
tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda cudnie i z pewnością
    tak smakuje . Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dziś miałam zamiar robić to ciacho. Okazało się, że przepis który dostałam do znajomej gdzieś zapodziałam. Na szczęście trafiłam tutaj! Dzięki serdeczne za ten przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń