Dziś przepis na domowy obiad.
Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.
Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić
kaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus.
Kasza gryczana
To najzdrowsza ze wszystkich kasz.
Doskonale nadaje się
dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania
kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu.
Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny.
Wpływa
też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi
cukrzycy.
Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.
Ugotowana
na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów,
sosów i pieczeni.
Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu
kaszanki.
Składniki:
- około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 marchewki
- 1 bakłażan
- 300 g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT
- 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2-3 suszone grzybki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC
W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę.
Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam.
Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je.
Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.
Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę
i obranego ze skórki bakłażana.
Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.
Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.
Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody.
Dodałam grzybki.
Dodałam przyprawę do gulaszu
i pozostałe przyprawy.
Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około 60 minut.
Mięso powinno być mięciutkie.
W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę.
W międzyczasie sprawdzić doprawienie.
Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu,
wymieszajcie go z mąką i wlejcie do gulaszu.
Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną.
Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym
1:2,
dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu
się ziarenek.
Należy ją wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Woda powinna się całkowicie wchłonąć, kaszę przemieszać
i pozostawić ja na kilka minut pod przykryciem.
Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie
wypłukać,
najlepiej w ciepłej wodzie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz