Aksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora.
Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry
dodają mu charakteru i pysznego smaku.
Idealnie rozgrzewający w jesienne dni.
Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- kawałek pora
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1l bulionu warzywnego lub wody
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka curry
- pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami
- suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie
W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.
Dodałam pokrojonego w kostkę selera
i marchewkę.
Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.
Warzywa smażyłam przez około 15 minut.
Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam.
Starłam czosnek i imbir.
Wsypałam przyprawy.
Wlałam bulion.
Gotowałam pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękły.
Wlałam mleczko kokosowe.
Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut.
Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę.
Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji.
Ja osobiście lubię ją z grzankami.
Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami.
Pozostało mi życzyć Wam smacznego!
Polecam inne zupy krem:
Z PORA I ZIEMNIAKÓW
Z DYNI Z IMBIREM I MLECZKIEM KOKOSOWYM
Z BROKUŁ I JARMUŻU
INDYJSKA KALAFIOROWA Z IMBIREM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz