niedziela, 17 listopada 2013

ORZECHY W MIODZIE



Na pewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę.
Polecam pyszną i prostą przekąskę
orzechy laskowe w miodzie.
Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np.
piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy.
Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii.



   Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. 

Zawiera łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukozę i fruktozę, które stanowią od 60 do 80% masy miodu.Cenną właściwością jest jego działanie antyseptyczne.
Jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową.
 Spożywanie miodu w ilości 1 g/ kg. masy ciała dziennie przez miesiąc,
 podwyższa fizyczną zdolność do pracy o 14%.



 Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. 
Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca.
Mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Niestety wszystkie orzechy są wysokokaloryczne i oczywiście, dietetycy namawiają, żeby jeść je codziennie, ale z umiarem.
 A umiar jaki zalecają, to kilka sztuk dziennie. 
Także jedzmy, skoro zdrowe i starajmy się zachować przy tym zdrowy rozsądek.

Orzechy laskowe zawierają minerały: sole mineralne, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor. Szczególnie polecane dla osób, które mają niedobory magnezu,  cierpią na chroniczne zmęczenie i ogólne osłabienie, ponieważ zawierają witaminy z grupy B. Zaleca się także spożycie ich w ramach profilaktyki chorób serca czy miażdżycy. Orzechy laskowe korzystnie wpływają na skórę i są nazywane eliksirem młodości.

Zapobiegają starzeniu się skóry, dodają wigoru i witalności. 



Składniki:
  • orzechy laskowe ( włoskie,nerkowca,migdały itp.) firmy Bakalland
  • miód ( ulubiony )
  • szczypta cynamonu ( laska wanilii )

Orzechy podprażyłam przez chwilę na gorącej patelni.



Wysypałam je na ściereczkę.
Zawinięte w nią orzechy, pocierałam w celu pozbycia się z nich skórki.


Włożyłam je do słoiczka.


Miód podgrzałam do temperatury około 70 stopni i zalałam nim orzechy.
Możecie też zalać je zimnym miodem i pogotować słoiczek w garnuszku z wodą
 przez około 15-20 minut.
Dodałam do niego szczyptę cynamonu.
Polecam również spróbować zrobić go z laską wanilii.


A jeśli lubicie miód i sezam to zapraszam na:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz