Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.
Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze
i zjeść np. z masłem i dżemem;-)
Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).
Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.
Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
STRUCLĘ SEROWĄ
Składniki:
- 1 kg. mąki
- 10 dkg drożdży
- 4 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
- 1 kostka masła
- zapach np.pomarańczowy
- rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
- cukier wanilinowy
Składniki na kruszonkę:
- 35 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Rozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem.
Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.
W tym momencie muszę się usprawiedliwić.
Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;)
...oj będą...
Dodałam jajka,
cukier,
cukier wanilinowy,zapach
i rozpuszczone, ale zimne masło.
Wszystko dokładnie wymieszałam i
Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.
Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak!
W międzyczasie zrobiłam kruszonkę
Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem
i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.
Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut
i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.
Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...
Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!
Zrobiłam!!! Mój pierwszy DROŻDŻOWIEC i wyszedł mi! Byłam w szoku jaki dobry! Sama sobie biłam brawo i dostałam całusa od Męża!
OdpowiedzUsuńzrobilam nie wyszedl,wogole nie wyroslo,kolejne drozdzowe i poszlo do kosza,ja nie wiem jak wy to robicie,robilam wszystko tak samo i nie WYSZLO JESTEM ZLA(((((
OdpowiedzUsuńMoże za dużo cukru do zaczynu wtedy drożdże nie rosna
UsuńNie przejmuj się.Następnym razem na pewno wyjdzie;-)Być może drożdże były nieświeże.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUdało się :) przepyszne! dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyrosło, nie opadło, wygląda bardzo ładnie i jest smaczne. Ale chyba coś poszło nie tak, bo jest zbyt suche, no i teraz nie wiem, jak zrobić, żeby następnym razem było lekko wilgotne??? Pozdrawiam. soniago
OdpowiedzUsuńJak wyschło tzn. Że piekło się za długo lub piec bez termoobiegu
UsuńMożesz dodać więcej mleka.Wtedy ciasto będzie rzadsze a zarazem wilgotniejsze.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLece piec,zobaczymy czy i mi wyjdzie :) Buziak:*
OdpowiedzUsuńSuper! Robilam pierwszy raz i pieknie uroslo, nie opadlo, dalam ciut wiecej mleka i jest idealne. Teraz czekam na wersje z owocami
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne!!! Robiłam pierwszy raz, byłam pewna, że nie wyjdzie, że nie urośnie, nic bardziej mylnego - wyszło cudne! :D Wyyysokie i przepyszne :):):)
OdpowiedzUsuńRobiłam już 3 razy w ciagu tygodnia, za drugim i trzecim dodałam więcej mleka oraz od siebie owoce(maliny i jabłko pokrojone w kostkę) i ser biały - uczta dla podniebienia! Polecam wielbicielom tradycyjnej kuchni :)
zarabisty drozdzak mi wyszedł.:)
OdpowiedzUsuńUdało się!!!!! :) Moje pierwsze ciasto drożdżowe :D :D dodałam jeszcze śliweczki, wyszło doskonałe, też dodałam zaraz drożdże do mąki, nie czekałam aż osobno wyrosną. Jestem z siebie dumna :):) dziękuję za przepis! Kasia
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!!!!!!!!!super przepis. wyszedł mi kolos-szkoda że teściowa nie widziała:)
OdpowiedzUsuńczy ktoś próbował może dać kruszonkę tez na spód-ciekawe czy wyrasta. Uwielbiam kruszonkę!!!!!!!!!!
Dziękuję za super przepis
Przepis rewelacyjny:)Tylko że ciasto jak się piekło to blaszkę przerosło i kipiało w piecu :P
OdpowiedzUsuńciasto superpiekłem pierwszy raz i udało sie,kończe bo ide po dokładke,dzieki za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam! Chciałabym Pani napisać, że już od wielu miesięcy piekę to ciasto wg Pani przepisu, bo jest absolutnie genialne! Często urozmaicam je, dodając różne owoce - zazwyczaj jabłka, ale dzisiaj upiekłam wersję z truskawkami i rabarbarem i jest absolutnie fenomenalne! ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWitam!Wczoraj zrobiłam drożdżowe z kruszonką,rodzinka zjadła i dziś zrobiłam z truskawkami,właśnie się studzi,wyrosło że aż hej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ewa
nareszcie znalazłam bloga,z którego gotuję,piekę według przepisów i wszystko wychodzi bez zarzutu,świetny pomysł ze zdjeciami"krok po kroku"
OdpowiedzUsuńKiepsko wyrosło, na drugi dzień było twarde, a kruszonka się przypaliła - tyle jeśli chodzi o moje zdolności piekarskie :P
OdpowiedzUsuńduszku! musiałam tutaj tez zajrzeć :) moje pierwsze ciasto drożdżowe według twojego przepisu wyszło genialne(ze śliwkami)pięknie urosło. Jest przepyszne a ja..jestem z siebie bardzo dumna! pozdrawiam WIESIA.
OdpowiedzUsuńPozostaje mi Wiesiu życzyć Ci smacznego!Gratulacje! Zapraszam na inne ciasta ;-) pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńHurra!!! Udało się, jest pyszne, zjadłem całe. Muszę poszukać jutro w sklepach wyższej foremki bo rośnie jak głupie i chce uciec.
OdpowiedzUsuńWow!
OdpowiedzUsuńwłaśnie spróbowałam kawałek mojego pierwszego ciasta drożdżowego wg Pani przepisu. Wyszło cudnie! jest pierwsza w nocy, a ja zaraz zjem kolejny kawałek :P
dziękuje !
Natalia
To ja dziekuję Natalio za skorzystanie z mojego przepisu.Smacznego!
UsuńWyszla przepyszna mmmmm puchata i wysoka dziekuje za super przepis
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepięknie i przepysznie. Chciałabym jutro takie zrobić. Zastanawiam się jednak, czy może ktoś z Państwa próbował użyć zamiast świerzych, drożdże suche? Jeżeli tak to w jakich proporcjach? A jak nie, to będę pierwsza :).
Swoją drogą świetny blog i super przepisy. Z kilku już korzystałam i byłam zachwycona zarówno pod wzgledem wizualnym jak i smakowym :)
witam
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam ciasto drożdzowe i wyszło super,jest wyrośnięte i pulchne,a do tego bardzo smaczne. bardzo dziekuje za przepis i zycze wszystkiego najlepszego.
Witam, ten przepis jest świetny! Bula wychodzi dokladnie taka jak na zdjeciach pulchna slodziutka wlasnie taka jaka ma byc mniam.
OdpowiedzUsuńZ całą rodzinka dziekujemy za przepis i polecamy :-)
Dziękuję ślicznie☺
UsuńWyszło genialne, dzisiaj robiłam, dodałam rodzynki opruszone mąką i 1,5 szkl. mleka i wyszło mięsiste. Piekłam 30 min. + 10 min. przy wyłączonym piekarniku bo by mi się spaliło. Myślałam, że spalę mikser bo te ciasto gęste a potem dłubałam to ciasto ze szczelin miksera a teraz patrzę na zdjęcie i ma Pani specjalną końcówkę do miksera i wszystko jasne. Uczeń przerósł mistrza bo mi nie opadło :) Pysznie dziękuję za genialny przepis, bo to moje drugie podejście do ciasta drożdżowego, pierwsze z innego bloga nie wyszło . Marta.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPierwszy raz w życiu wyszło mi coś z drożdży ;-) nigdy wcześniej nie udało mi się upiec nawet racuchów, ciasto jest mega ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi z tego przepisu rewelacyjne...robie juz kolejny raz z tego i jest super,czasami tylko wzbogacam je truskawkami:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto wg Twojego przepisu. Minęło już 30 min ale nie widzę dużej różnicy w tym co przełożyłam na formę a tym co jest. Poczekam jeszcze chwilę i włożę do piekarnika może tam mi ładnie wyrośnie. Zobaczymy ;)
OdpowiedzUsuńMialam podobnie, ale w piekarniku nadgonilo i to bardzo :-)
Usuńto ma byś na pewno 1 kg mąki???ciezko bylo mi ubijac mikserem i wyrzucilam cale ciasto:(:(:(
OdpowiedzUsuńNiepotrzebnie. Ja użyłam robota.Ale można też ciasto wyrobić ręcznie w misce.Proporcje można też zmniejszyć, jeśli nie potrzebuje się aż takiej ilości ciasta.
UsuńZrobiony i wyszedl pysznie :-)
OdpowiedzUsuńAllllllleluja!Wreszcie upiekłam drozdzowe ciasto i mi wyszlo!!!!!!1dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :-))
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto drozdzowe już piaty raz jest super!za każdym razem się udaje robie z dżemem ,jabłkami,serem jest pyszne.Duża blacha starcza dla wszystkich dziękuje!
OdpowiedzUsuńpoprostu bobmba :)
OdpowiedzUsuńDwie uwagi:
OdpowiedzUsuń1) pozytyw - robi się praktycznie samo i zawsze wychodzi;
2) "negatyw" - zawsze jest go za mało.
To moja osobista ocena oraz osób, którym poleciłem ten przepis. Pozdrawiam i dziękuję.😋
Niemożliwe a jednak moje ciasto wyszło. Nie moglam uwierzyc.pierwszy raz w życiu pieklam.gratulacje
OdpowiedzUsuńNiewierze wyszlo.moje pierwsze ciasto drożdżowe!!!
OdpowiedzUsuńrobię od dłuższego czasu to ciasto, bo przypomina mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńzawsze mi wychodzi i wspaniale smakuje. Ja nigdy nie czekam aż zaczyn 'urośnie' - wstawiam chwilę wcześniej niż piekarnik ma uzyskać odpowiednią temperaturę.
Minus jest tylko taki, że naprawdę ciasto szybko znika :D
przepyszne
OdpowiedzUsuńA jak piec? Termoobieg czy góra/dół?
OdpowiedzUsuńGóra/dół
UsuńCzapki z głów! Nawet mi wyszło :) moja domena w kuchni są Dania, wszystko na słono a tu taki słodki sukces
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasia !!!
Super wyszło u mnie to pierwszy mój placek zawsze kupowałam ale teraz z nudy nawet takie cudo potrafiłam zrobic
OdpowiedzUsuńSUPER CIASTO PIEKŁAM DROZDZOWCA PIERWSZY RAZ W ŻYCIU A MAM 60 LAT MNIAM MNIAM
OdpowiedzUsuńjaka blacha?
OdpowiedzUsuń35/25cm
OdpowiedzUsuńwyjęte z piekarnika zobaczymy chociaz nie urosło tak jak na zdjeciu:(podczas miksowania wydawalo mi sie suche i nie bylo takie lejace jak na zdjeciu chyba moglam dac wiecej mleka...?ale pierwsza próba jest i super przepis!
OdpowiedzUsuńWitam.mam zamiar przepis wypróbować i mam pytanie związku z tym.czy zamiast masła można dać niepełna szklankę oleju.?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDodaj lepiej masło.
Pozdrawiam
Sól, brak soli. Ciasto drożdzowe musi dostać chociaż szczyptę!
OdpowiedzUsuńjajka cale nie oddzielac od bialek?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńRobiłam ciasto z tego przepisu już bardzo wiele razy i zawsze wychodzi. Jest uniwersalne. Wychodzą z niego super pączki I racuchy. Polecam dodać do środka startą skórkę pomarańczy, wtedy jest jeszcze lepsze. :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co upiekę w sobotę!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
Robiłam pierwszy raz drożdżowe i akurat trafiłam na ten przepis. Ciasto wyszło super i wyrosło na całą blachę. Polecam jak najbardziej 😊😊
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo zachęcająco, ale proszę, może ktoś będzie umiał mi podpowiedzieć, jak je upiec, kiedy piekarnik nagrzewa mi się tylko od góry ? :(
OdpowiedzUsuńDzien dobry. Zabieram się do zrobienia ciasta z tego przepisu tylko nie wiem czy jeśli chcę je upiec z dodatkami (rodzynki, owoce) to czy mogę je dodać pod koniec wyrabiania ciasta czy przygotować samo ciasto, odczekać aż wyrośnie i wtedy dołożyć dodatki i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia?
OdpowiedzUsuńLepiej dodać bakalie pod koniec wyrabiania.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Zrobiłam tak jak Pani poleciła. Chociaż już jakiś czas piekę ciasta to zawsze się bałam drożdżowych ale widzę że niepotrzebnie. To był mój pierwszy drożdżowiec i wyszedł przepyszny.
UsuńSuper przepis. Zrobiłam pół ze śliwkami zamrożonymi (wcześniej obtoczyłam je w mące) a drugie pół blachy tylko z kruszonką. Pychota
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu jest mega. Właśnie robię drugi raz. Zapisuję w zeszycie.dodałabym zdjęcie ale jakoś nie można chyba
OdpowiedzUsuń😊
Zrobilam dzis , ostatnio co znajde przepis to cos nie tak wychodzi a z tym przepisem mega 🥰 nie dosc ze pyszne to taki duzzzy mniam . Dziekuje 😘😘
OdpowiedzUsuńZawsze pyszne 🥰
OdpowiedzUsuń