środa, 14 września 2011

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ



Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.
Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze
 i zjeść np. z masłem i dżemem;-)
Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).
Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.



Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI




CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ




CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI




 STRUCLĘ SEROWĄ





Składniki:
  • 1 kg. mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
  • 1 kostka masła
  • zapach np.pomarańczowy
  • rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
  • cukier wanilinowy

Składniki na kruszonkę:

  • 35 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki mąki



Rozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem.


Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.


W tym momencie muszę się usprawiedliwić.
Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;)
 ...oj będą...

Dodałam jajka,


cukier,


cukier wanilinowy,zapach


i rozpuszczone, ale zimne masło.


Wszystko dokładnie wymieszałam i
wyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wymiary formy 35cm na 25cm



 Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.
Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak!
W międzyczasie zrobiłam kruszonkę

Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem


 i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.


Posypałam nią wyrośnięte ciasto.
Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.



Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut
 i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.
Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...
Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!

Smacznego!



72 komentarze:

  1. Zrobiłam!!! Mój pierwszy DROŻDŻOWIEC i wyszedł mi! Byłam w szoku jaki dobry! Sama sobie biłam brawo i dostałam całusa od Męża!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam nie wyszedl,wogole nie wyroslo,kolejne drozdzowe i poszlo do kosza,ja nie wiem jak wy to robicie,robilam wszystko tak samo i nie WYSZLO JESTEM ZLA(((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za dużo cukru do zaczynu wtedy drożdże nie rosna

      Usuń
  3. Nie przejmuj się.Następnym razem na pewno wyjdzie;-)Być może drożdże były nieświeże.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Udało się :) przepyszne! dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyrosło, nie opadło, wygląda bardzo ładnie i jest smaczne. Ale chyba coś poszło nie tak, bo jest zbyt suche, no i teraz nie wiem, jak zrobić, żeby następnym razem było lekko wilgotne??? Pozdrawiam. soniago

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wyschło tzn. Że piekło się za długo lub piec bez termoobiegu

      Usuń
  6. Możesz dodać więcej mleka.Wtedy ciasto będzie rzadsze a zarazem wilgotniejsze.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Lece piec,zobaczymy czy i mi wyjdzie :) Buziak:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Robilam pierwszy raz i pieknie uroslo, nie opadlo, dalam ciut wiecej mleka i jest idealne. Teraz czekam na wersje z owocami

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest rewelacyjne!!! Robiłam pierwszy raz, byłam pewna, że nie wyjdzie, że nie urośnie, nic bardziej mylnego - wyszło cudne! :D Wyyysokie i przepyszne :):):)

    Robiłam już 3 razy w ciagu tygodnia, za drugim i trzecim dodałam więcej mleka oraz od siebie owoce(maliny i jabłko pokrojone w kostkę) i ser biały - uczta dla podniebienia! Polecam wielbicielom tradycyjnej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zarabisty drozdzak mi wyszedł.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Udało się!!!!! :) Moje pierwsze ciasto drożdżowe :D :D dodałam jeszcze śliweczki, wyszło doskonałe, też dodałam zaraz drożdże do mąki, nie czekałam aż osobno wyrosną. Jestem z siebie dumna :):) dziękuję za przepis! Kasia

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja!!!!!!!!!!!super przepis. wyszedł mi kolos-szkoda że teściowa nie widziała:)
    czy ktoś próbował może dać kruszonkę tez na spód-ciekawe czy wyrasta. Uwielbiam kruszonkę!!!!!!!!!!
    Dziękuję za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis rewelacyjny:)Tylko że ciasto jak się piekło to blaszkę przerosło i kipiało w piecu :P

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto superpiekłem pierwszy raz i udało sie,kończe bo ide po dokładke,dzieki za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam! Chciałabym Pani napisać, że już od wielu miesięcy piekę to ciasto wg Pani przepisu, bo jest absolutnie genialne! Często urozmaicam je, dodając różne owoce - zazwyczaj jabłka, ale dzisiaj upiekłam wersję z truskawkami i rabarbarem i jest absolutnie fenomenalne! ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam!Wczoraj zrobiłam drożdżowe z kruszonką,rodzinka zjadła i dziś zrobiłam z truskawkami,właśnie się studzi,wyrosło że aż hej :)
    Pozdrawiam :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  17. nareszcie znalazłam bloga,z którego gotuję,piekę według przepisów i wszystko wychodzi bez zarzutu,świetny pomysł ze zdjeciami"krok po kroku"

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiepsko wyrosło, na drugi dzień było twarde, a kruszonka się przypaliła - tyle jeśli chodzi o moje zdolności piekarskie :P

    OdpowiedzUsuń
  19. duszku! musiałam tutaj tez zajrzeć :) moje pierwsze ciasto drożdżowe według twojego przepisu wyszło genialne(ze śliwkami)pięknie urosło. Jest przepyszne a ja..jestem z siebie bardzo dumna! pozdrawiam WIESIA.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pozostaje mi Wiesiu życzyć Ci smacznego!Gratulacje! Zapraszam na inne ciasta ;-) pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  21. Hurra!!! Udało się, jest pyszne, zjadłem całe. Muszę poszukać jutro w sklepach wyższej foremki bo rośnie jak głupie i chce uciec.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow!
    właśnie spróbowałam kawałek mojego pierwszego ciasta drożdżowego wg Pani przepisu. Wyszło cudnie! jest pierwsza w nocy, a ja zaraz zjem kolejny kawałek :P

    dziękuje !
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziekuję Natalio za skorzystanie z mojego przepisu.Smacznego!

      Usuń
  23. Wyszla przepyszna mmmmm puchata i wysoka dziekuje za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam
    Ciasto wygląda przepięknie i przepysznie. Chciałabym jutro takie zrobić. Zastanawiam się jednak, czy może ktoś z Państwa próbował użyć zamiast świerzych, drożdże suche? Jeżeli tak to w jakich proporcjach? A jak nie, to będę pierwsza :).

    Swoją drogą świetny blog i super przepisy. Z kilku już korzystałam i byłam zachwycona zarówno pod wzgledem wizualnym jak i smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  25. witam
    dzisiaj zrobiłam ciasto drożdzowe i wyszło super,jest wyrośnięte i pulchne,a do tego bardzo smaczne. bardzo dziekuje za przepis i zycze wszystkiego najlepszego.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, ten przepis jest świetny! Bula wychodzi dokladnie taka jak na zdjeciach pulchna slodziutka wlasnie taka jaka ma byc mniam.
    Z całą rodzinka dziekujemy za przepis i polecamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyszło genialne, dzisiaj robiłam, dodałam rodzynki opruszone mąką i 1,5 szkl. mleka i wyszło mięsiste. Piekłam 30 min. + 10 min. przy wyłączonym piekarniku bo by mi się spaliło. Myślałam, że spalę mikser bo te ciasto gęste a potem dłubałam to ciasto ze szczelin miksera a teraz patrzę na zdjęcie i ma Pani specjalną końcówkę do miksera i wszystko jasne. Uczeń przerósł mistrza bo mi nie opadło :) Pysznie dziękuję za genialny przepis, bo to moje drugie podejście do ciasta drożdżowego, pierwsze z innego bloga nie wyszło . Marta.

    OdpowiedzUsuń
  28. Pierwszy raz w życiu wyszło mi coś z drożdży ;-) nigdy wcześniej nie udało mi się upiec nawet racuchów, ciasto jest mega ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto wychodzi z tego przepisu rewelacyjne...robie juz kolejny raz z tego i jest super,czasami tylko wzbogacam je truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu. Minęło już 30 min ale nie widzę dużej różnicy w tym co przełożyłam na formę a tym co jest. Poczekam jeszcze chwilę i włożę do piekarnika może tam mi ładnie wyrośnie. Zobaczymy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mialam podobnie, ale w piekarniku nadgonilo i to bardzo :-)

      Usuń
  31. to ma byś na pewno 1 kg mąki???ciezko bylo mi ubijac mikserem i wyrzucilam cale ciasto:(:(:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebnie. Ja użyłam robota.Ale można też ciasto wyrobić ręcznie w misce.Proporcje można też zmniejszyć, jeśli nie potrzebuje się aż takiej ilości ciasta.

      Usuń
  32. Zrobiony i wyszedl pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Allllllleluja!Wreszcie upiekłam drozdzowe ciasto i mi wyszlo!!!!!!1dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Cała przyjemność po mojej stronie :-))

    OdpowiedzUsuń
  35. Piekę to ciasto drozdzowe już piaty raz jest super!za każdym razem się udaje robie z dżemem ,jabłkami,serem jest pyszne.Duża blacha starcza dla wszystkich dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  36. poprostu bobmba :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dwie uwagi:
    1) pozytyw - robi się praktycznie samo i zawsze wychodzi;
    2) "negatyw" - zawsze jest go za mało.
    To moja osobista ocena oraz osób, którym poleciłem ten przepis. Pozdrawiam i dziękuję.😋

    OdpowiedzUsuń
  38. Niemożliwe a jednak moje ciasto wyszło. Nie moglam uwierzyc.pierwszy raz w życiu pieklam.gratulacje

    OdpowiedzUsuń
  39. Niewierze wyszlo.moje pierwsze ciasto drożdżowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  40. robię od dłuższego czasu to ciasto, bo przypomina mi dzieciństwo :)

    zawsze mi wychodzi i wspaniale smakuje. Ja nigdy nie czekam aż zaczyn 'urośnie' - wstawiam chwilę wcześniej niż piekarnik ma uzyskać odpowiednią temperaturę.

    Minus jest tylko taki, że naprawdę ciasto szybko znika :D

    OdpowiedzUsuń
  41. A jak piec? Termoobieg czy góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
  42. Czapki z głów! Nawet mi wyszło :) moja domena w kuchni są Dania, wszystko na słono a tu taki słodki sukces
    Dziękuję Kasia !!!

    OdpowiedzUsuń
  43. Super wyszło u mnie to pierwszy mój placek zawsze kupowałam ale teraz z nudy nawet takie cudo potrafiłam zrobic

    OdpowiedzUsuń
  44. SUPER CIASTO PIEKŁAM DROZDZOWCA PIERWSZY RAZ W ŻYCIU A MAM 60 LAT MNIAM MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  45. wyjęte z piekarnika zobaczymy chociaz nie urosło tak jak na zdjeciu:(podczas miksowania wydawalo mi sie suche i nie bylo takie lejace jak na zdjeciu chyba moglam dac wiecej mleka...?ale pierwsza próba jest i super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  46. Witam.mam zamiar przepis wypróbować i mam pytanie związku z tym.czy zamiast masła można dać niepełna szklankę oleju.?

    OdpowiedzUsuń
  47. Witam,
    Dodaj lepiej masło.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. Sól, brak soli. Ciasto drożdzowe musi dostać chociaż szczyptę!

    OdpowiedzUsuń
  49. jajka cale nie oddzielac od bialek?

    OdpowiedzUsuń
  50. Robiłam ciasto z tego przepisu już bardzo wiele razy i zawsze wychodzi. Jest uniwersalne. Wychodzą z niego super pączki I racuchy. Polecam dodać do środka startą skórkę pomarańczy, wtedy jest jeszcze lepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Już wiem co upiekę w sobotę!!!
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  52. Robiłam pierwszy raz drożdżowe i akurat trafiłam na ten przepis. Ciasto wyszło super i wyrosło na całą blachę. Polecam jak najbardziej 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  53. Przepis wygląda bardzo zachęcająco, ale proszę, może ktoś będzie umiał mi podpowiedzieć, jak je upiec, kiedy piekarnik nagrzewa mi się tylko od góry ? :(

    OdpowiedzUsuń
  54. Dzien dobry. Zabieram się do zrobienia ciasta z tego przepisu tylko nie wiem czy jeśli chcę je upiec z dodatkami (rodzynki, owoce) to czy mogę je dodać pod koniec wyrabiania ciasta czy przygotować samo ciasto, odczekać aż wyrośnie i wtedy dołożyć dodatki i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
  55. Lepiej dodać bakalie pod koniec wyrabiania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam tak jak Pani poleciła. Chociaż już jakiś czas piekę ciasta to zawsze się bałam drożdżowych ale widzę że niepotrzebnie. To był mój pierwszy drożdżowiec i wyszedł przepyszny.

      Usuń
  56. Super przepis. Zrobiłam pół ze śliwkami zamrożonymi (wcześniej obtoczyłam je w mące) a drugie pół blachy tylko z kruszonką. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  57. Zrobiłam wg przepisu jest mega. Właśnie robię drugi raz. Zapisuję w zeszycie.dodałabym zdjęcie ale jakoś nie można chyba
    😊

    OdpowiedzUsuń
  58. Zrobilam dzis , ostatnio co znajde przepis to cos nie tak wychodzi a z tym przepisem mega 🥰 nie dosc ze pyszne to taki duzzzy mniam . Dziekuje 😘😘

    OdpowiedzUsuń