czwartek, 10 września 2015

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI



Idealny czas na ciasta z jabłkami.
Były już: szarlotka, tarta z jabłkami, jabłecznik, ciasteczka z jabłkami, biszkoptowe,
a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami.

Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki.
Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę.
Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek.

Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli.
Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku.
Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło.

Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem.

Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek.







Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 110 g roztopionego masła
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka)


  • *250 g to jedna szklanka

Składniki na nadzienie:
  • słoik (około 800 g ) prażonych jabłek
  • cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku)


Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży.



Wsypałam łyżeczkę cukru.



Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko.
Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąki.



Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie pięknie wyrosły.



Wymieszałam drożdże z 3,5 szklankami mąki.
Wsypałam cukier i sól.



Wbiłam jajka.



Wlałam rozpuszczone masło.



Ciasto dokładnie wyrobiłam, najlepiej ręką.
Powinno być elastyczne i miękkie.
Uformowaną kulę, przełożyłam do opruszonej mąką miski.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Powinno podwoić swoją objętość.



W czasie gdy ciasto rosło, można zająć się jabłkami.
Jeśli nie macie zapasów w spiżarce (polecam!) to wystarczy zetrzeć jabłka
-najlepsza jest antonówka.
Poddusić je i doprawić cukrem i  przyprawami do smaku.



Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat.
Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )
 prostokąt, zbliżony wielkością do blachy.



Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek.



Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku,



aż powstała piękna rolada.
Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec.



Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków.



Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
Każdą część ułożyłam obok siebie.





Można je opruszyć posiekanymi orzechami lub kruszonką.
Przykryłam i odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.

Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.



Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!

 



Polecam inne drożdżowe ciasta:















Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...