Bakłażan i cukinia idealnie nadają się do
gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów.
W lato wykorzystuję je bardzo często.
Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo.
Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach
i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni.
Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami.
Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka zmiksować i wykorzystać np. do przygotowania i zagęszczenia spaghetti.Polecam!
Składniki:
- 6 sztuk bakłażanów
- 8 sztuk cukinii
- 3 kg świeżych mięsistych pomidorów
- 6-8 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- przyprawy:
bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie,
wędzona słodka papryka, ostra papryka
- 2-3 cebule ( Ja nie dodałam.Stwierdziłam, że wolę ją dodać bezpośrednio przed przygotowaniem dania )
Cukinię i bakłażany umyłam.
Pokroiłam cukinię w kostkę.
Do garnka lub na patelnię wlałam oliwę.
Starłam ząbki czosnku i wsypałam cukinię.
Dodałam przyprawy.
Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła.
W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana.
Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek.
Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami.
Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami.
Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki.
Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut.
lub dodać domowy przecier pomidorowy.
Wymieszałam cukinię i bakłażany.
Wlałam do nich przecier pomidorowy.
Wszystko wymieszałam i zagotowałam.
Doprawiłam jeszcze do smaku.
Nakładałam warzywa do słoików,
Pasteryzowałam przez około 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz