Lubicie zupę pomidorową?
Dzieci ja uwielbiają.
A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.
Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,
bądź kupiony przecier z pomidorów.
Ale można go przecież przygotować samemu.
Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać.
Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku.
Składniki:
- 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów
- 3 łyżeczki soli
Pomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki.
Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając.
Około 15-25 minut.
Teraz pora na tę najmniej przyjemną część.
Masę należy przetrzeć przez sito.
Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek i skór.
Można jeśli macie wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże pomidory.
Polecam! 10 minut pracy i co najważniejsze bardzo mało strat warzywa.
Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam.
Gorący - wlewałam do słoików... i już.
Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia.
A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową...
wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów.
A to moje słoiczki ;-)
z ponad 50 kg. pomidorów ;-)
Polecam też pomidory w kawałkach, idealne do gulaszu, spaghetti
czy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Zagotowałam.
I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików.
A to moje słoiczki ;-)
z ponad 50 kg. pomidorów ;-)
Polecam też pomidory w kawałkach, idealne do gulaszu, spaghetti
czy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Zagotowałam.
I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików.
Smacznego!
2 komentarze:
witaj Duszku! zrobiłam przecier według Twojego przepisu i jak zwykle jest super!! dziękuję i pozdrawiam.Wiesia
Witaj Wiesiu! Dziękuję:-) Ja też już na robiłam sporo.Pozdrawiam!
Prześlij komentarz