wtorek, 11 września 2012

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH


Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki
a szczególnie w zimowe popołudnie.
Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie.
Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki:
  • 3 kg papryki
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego  (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki )
  • 2 łyżki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika
  • po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika
  • po łyżce oleju do każdego słoika
  • po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
  • opcjonalnie można dodać 1-2 szt.ząbku czosnku do każdego słoika 

 Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki.


 Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minut
 do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika.
Można je też wyparzyć.

Zagotowałam wodę.
Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól.

Do każdego słoika wsypałam przyprawy.



W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę.


Nie powinna być za miękka.
Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą.
Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce oleju.


Słoiki zakręcałam i odstawiałam odwrócone.
Nie ma potrzeby już ich pasteryzować.

Można mieszać kolory papryki.
Pięknie wygląda żółta,pomarańczowa i czerwona.



Smacznego!

2 komentarze:

sunshine pisze...

Ja do całej zalewy dodaję jeszcze łyżkę miodu :) Papryka smakuje wyśmienicie :) Czeka na mnie 20 gotowych słoiczków papryki i dużo więcej przetworów z ogórków. Dlatego lubię koniec lata :)Pozdrawiam.

Rafał Liszka pisze...

trzeba wypróbować :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...