piątek, 14 września 2012

KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM



Uwielbiam jesień za warzywa.
Można dowolnie komponować z nich wspaniałe dania.

Składniki do kurczaka:
  • pierś z kurczaka
  • pasta curry
  • kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru
  • 3-5 ząbków czosnku
  • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka kurkumy
  • olej


Składniki do sosu:
  • opakowanie gęstego greckiego jogurtu
  • listki świeżej mięty
  • 2-3 kiszone ogórki
  • kawałek sera typu feta
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sporo świeżego koperku
  • ząbek czosnku

Warzywa:
  • 3 szt.marchewki
  • 1 szt.pietruszki
  • 1 szt.małej cukinii
  • 1szt.średniej czerwonej papryki
  • parę różyczek kalafiora 
           (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw)
  • tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie
  • sos sojowy
  • sól
  • czarny pieprz
  • kawałek swieżego korzenia imbiru

Zacznijmy od piersi z kurczaka.

Pokroiłam je na cienkie paseczki.
Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy.


Wlałam sos sojowy i olej.
Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw.



Obrałam marchewki i pietruszkę.
Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki.



Pokroiłam je w cienkie talarki.


Do cukinii dodałam starty imbir.


Podsmażałam kolejno w woku na oleju:

 marchewkę z pietruszką a następnie
dodałam pokrojoną czerwoną paprykę.


Wsypałam przyprawy.


Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora


i plasterki cukinii.


Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko.
Dolałam również sosu sojowego.



Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka.

Przełożyłam go na rozgrzany olej.

Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.


Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje
poniższy jogurtowy sos.

Pokroiłam w kostkę kiszone ogórki.
Nadmiar soku - odcisnęłam.
Dodałam listki wychodowanej własnorecznie mięty.


Następnie do miseczki powędrował jogurt i ser feta.


Wsypałam koperek i starłam czosnek.
Można dodać dla zaostrzenia smaku świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki zmiksowałam.

Gdy wszystko już bedzie gotowe - ugotujcie ryż
i życzę smacznego! 




  

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

I'm not an expert when it comes to this. Didn't even know this was possible. Useful read, appreciate your posting this.

Anonimowy pisze...

I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

Daniel Kowal pisze...

Dzięki za przepis. Tego właśnie szukałem ;D

Zapraszam na mojego bloga:
http://twentydollarspl.blogspot.com/

Ola pisze...

Rzeczywiście, danie wygląda niezwykle apetycznie. Miałam kiedyś okazję jeść coś podobnego w jednej z restauracji i danie było po prostu wyśmienite. Na pewno więc wypróbuje Twój przepis. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...