Złota polska jesień;-)
Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa.
Pięknie.
Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami.
Trzeba więc je wykorzystać.
Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką.
Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie.
Rosły jak na drożdżach hehe.
Smażyłam wcześniej placki z jabłkami
gdzie dodawałam proszek do pieczenia.
Od dziś tylko drożdże!
Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze.
Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 4 dkg drożdży
- 400 gr. kefiru naturalnego
- 0,5 szklanki mleka
- 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka
- cynamon do posypania
- śmietana jogurtowa
- cukier puder do posypania ( jak ktoś lubi słodsze)
- olej do smażenia
Wbiłam do miski jajka.
Wsypałam mąkę.
Wlałam opakowanie kefiru.
W szklance podgrzałam mleko i dodałam do niego rozkruszone drożdże.
Wsypałam szczyptę cukru i rozmieszałam.
Odstawiłam je na około 10 minut.
Wlałam rozczyn do pozostałych składników.
Wymieszałam składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Po około 20 minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka.
Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać.
Wymieszałam je z ciastem.
Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki.
Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem.
Smacznego!
3 komentarze:
Przepis wygląda na prosty. Myślę, że warto zrobić, pomimo dwóch lewych rąk w kuchni :) Wracam do przeglądania innych Twoich wpisów.
Robiłam i są pyszne i łatwe
Już kilkukrotnie skorzystałam z tego przepisu, wychodzą i są pyszne.
Prześlij komentarz