niedziela, 21 października 2012

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI,ŚMIETANĄ I CYNAMONEM


Złota polska jesień;-)
Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa.
Pięknie.
Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami.
Trzeba więc je wykorzystać.
Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką.
Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie.

Rosły jak na drożdżach hehe.
Smażyłam wcześniej placki z jabłkami
gdzie dodawałam proszek do pieczenia.
Od dziś tylko drożdże!
Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 400 gr. kefiru naturalnego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka
  • cynamon do posypania
  • śmietana jogurtowa
  • cukier puder do posypania ( jak ktoś lubi słodsze)
  • olej do smażenia
Wbiłam do miski jajka.




Wsypałam mąkę.


Wlałam opakowanie kefiru.


W szklance podgrzałam mleko i dodałam do niego rozkruszone drożdże.
Wsypałam szczyptę cukru i rozmieszałam.
Odstawiłam je na około 10 minut.
Wlałam rozczyn do pozostałych składników.





Wymieszałam składniki  i odstawiłam w ciepłe miejsce.



Po około 20 minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie  plasterki jabłka.
Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać.



Wymieszałam je z ciastem.



Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki.







Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem.

Smacznego!




2 komentarze:

Wypadki Świata pisze...

Przepis wygląda na prosty. Myślę, że warto zrobić, pomimo dwóch lewych rąk w kuchni :) Wracam do przeglądania innych Twoich wpisów.

Anonimowy pisze...

Robiłam i są pyszne i łatwe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...