niedziela, 4 listopada 2012

ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW

  

  
Dzisiaj zgodnie z nazwą mojego bloga - potrawa regionalna z Łącka.
Musicie koniecznie spróbować, łąckich bryndzowych, kładzionych kluseczek.
Zwane są 
haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków.



Składniki:

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g bryndzy
  • kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 większa cebula
  • sól
  • smalec,ewentualnie olej

Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce.
Należy je dobrze odsączyć.
Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta.
Wsypałam wymieszane obie mąki,dodałam sól i dokładnie wymieszałam.


Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie.
Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody.


Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a  nawet jeszcze trochę dłużej.



Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową.



Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską.


Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam.
Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski.


Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-)
Smacznego!





2 komentarze:

Ewa (lifegoodmorning) pisze...

Łaknę haluszków, od kiedy spróbowałam na Słowacji. Potem już nie jadłam nic innego, ale próba samodzielnego ich ugotowania zakończyła się klapą. Mimo to spróbuję jeszcze raz z Twojego przepisu:)

Iwona Kwiat pisze...

Wygląda super i najważniejsze wygląda na łatwe. Spróbuję zrobić dziś na obiad, bo szukałam inspiracji :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...