Roszponka ma lekko orzechowy smak.
Zielona, pełna witaminy C i żelaza.
Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor.
Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy –
ma również działanie uspokajające.
Awokado często nazywa się owocem alfabetu,
ponieważ zawiera w sobie prawie
wszystkie rodzaje
witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6.
Kwas foliowy, którego jest
bardzo dużo w awokado, chroni przed chorobami serca.
Obniża poziom cholesterolu
Działa też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca.
Działa też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca.
Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu.
Składniki:
- 1 szt.awokado
- roszponka
- 0,5 szt. czerwonej cebuli
- 4 szt.suszonych pomidorów
- 10 szt.czarnych oliwek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 125 g. mozzarelli
- 1 łyżka bialego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 kromki bułki na grzanki
- zioła
Sos do sałatki:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Roszponkę umyłam.
Oderwałam końcówki korzeni.
Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę.
Pokroiłam suszone pomidory.
i pokrojone czarne oliwki.
Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki.
Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki.
Dodałam do pozostałych składników.
Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam
i one również powędrowały do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszałam razem
z dodaną na koniec mozzarellą.
Kromki bułki pokroiłam w kostkę.
Podpiekłam je na patelni na złoty kolor.
Można je posypać ziołami prowansalskimi.
Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu.
W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu.
Polałam nim sałatkę.
Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam.
Smacznego!
2 komentarze:
pycha, a to awokado prezentuje się najlepiej
wow jakie pięknie zdjęcia. Dobry przepis
Prześlij komentarz