czwartek, 29 listopada 2012

SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU


  

Roszponka ma lekko orzechowy smak.
Zielona, pełna witaminy C i żelaza.
Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor.
Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy –
ma również działanie uspokajające.
Awokado często nazywa się owocem alfabetu,
ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje
witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6.
Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w awokado, chroni przed chorobami serca.
Obniża poziom cholesterolu
Działa też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca.
Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu.
Składniki:

  • 1 szt.awokado
  • roszponka
  • 0,5 szt. czerwonej cebuli
  • 4 szt.suszonych pomidorów
  • 10 szt.czarnych oliwek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 125 g. mozzarelli
  • 1 łyżka bialego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 kromki bułki na grzanki
  • zioła
Sos do sałatki:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)


Roszponkę umyłam.
 

 Oderwałam końcówki korzeni.

Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę.



Pokroiłam suszone pomidory.



i pokrojone czarne oliwki.


Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki.
Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki.

Dodałam do pozostałych składników.


Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam
i one również powędrowały do sałatki.



Wszystkie składniki wymieszałam razem
 z dodaną na koniec mozzarellą.


Kromki bułki pokroiłam w kostkę.
Podpiekłam je na patelni na złoty kolor.
Można je  posypać ziołami prowansalskimi.


 

Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu.



W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu.

Polałam nim sałatkę.
Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam.
Smacznego!

2 komentarze:

sałatka pisze...

pycha, a to awokado prezentuje się najlepiej

marchewkowe pisze...

wow jakie pięknie zdjęcia. Dobry przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...