Trochę informacji o tym pomarańczowym owocu.
Pomarańcza – pradawny symbol niewinności i płodności.
Pomarańcze
są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, dobrym źródłem beta karotenu, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo,
są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, dobrym źródłem beta karotenu, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo,
cynk, miedź, fosfor, selen, olejków eterycznych.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na zawartość witaminy C -
w 100 gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg!
w 100 gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg!
Pomarańcza jest nie tylko smacznym owocem, ale posiada mnóstwo właściwości leczniczych.
Spożywanie pomarańczy normalizuje ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, przyśpiesza procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wspomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych, kaszlu, grypy, gorączki, osteoporozy, zwalcza wzdęcia i zaparcia.
Zawarta w pomarańczy witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z substancji toksycznych, blokuje powstawanie komórek rakowych i zapobiega chorobom nowotworowym, łagodzi uczulenia, przyswaja żelazo, chroni przed chorobami sercowo - naczyniowymi, wzmacnia odporność organizmu, zawiera związki działające bakteriobójczo i anty - wirusowo. Pomarańcza jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego prace jelit, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego,
zapobiega otyłości spowalnia przyswajanie tłuszczów i węglowodanów,
obniża poziom cholesterolu i glukozy w krwi.
Również biała skórka, którą powinniśmy zjadać razem z miąższem pomarańczy, jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn.
Spożywanie jej obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie.
Pomarańcze są doskonałymi owocami nadającymi się do diet odchudzających, oczyszczających czy jednodniowych diet sokowych.
Spożywając pomarańczę wzbogacamy nasz organizm o bezcenne wartości odżywcze, witaminy, minerały. Szczególnie pomocne w okresie zimowym, kiedy brak już sezonowych świeżych owoców. Jednak powinniśmy pamiętać o myciu owoców w gorącej wodzie, gdyż pokrywający je wosk może zawierać bakteriobójcze preparaty. Również nie powinniśmy spożywać, ani wyciskać soku z nadgniłych pomarańczy,
gdyż mimo że grzyby i bakterie tworzą małą plameczkę
z pewnością zainfekowany jest cały owoc.
Czy wiecie, że dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka?
Sok (bezpośrednio po wyciśnięciu) z pomarańczy:
-wskazany jest przy schorzeniach wątroby;
-pomaga obniżyć gorączkę
-jest doskonały jako środek przeciw szkorbutowi
-zapobiega zaparciom
-jest pomocny w leczeniu nadciśnienia tętniczego
-pomaga organizmowi w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii
-pomaga naszemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji
Przeciwwskazaniem do picia soku pomarańczowego jest
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność.
Zbyt duża zawartość kwasu w soku może spowodować podrażnienie artretyzmu
oraz nadwrażliwość zębów.
Sok
z marchwi
Można
go pić bez ograniczeń.
Marchew
odmładza,ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry.
Witamina
A chroni przed rakiem płuc ( uwaga palacze )
Jedna
szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu
w
ciągu doby witaminy i mikroelementy.
W
korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu.
Marchew
obniża poziom cholesterolu we krwi i poziom cukru.
Wpływa
korzystnie na strukturę zębów,włosów,paznokci,wzmacnia system odpornościowy jest
zdrowy dla oczu i gardła.Wszelkiego rodzaju alergie skóry i uczulenia zanikają
po regularnym jego piciu.Przy spożywaniu soku odbywa się oczyszczanie
wątroby.Skóra może zyskać kolor pomarańczowy.Jest to efekt oczyszczania się
organizmu.Toksyny przechodzą do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać
wydalone przez pory skóry.Efekt "żółtej skóry" może potrwać nawet do roku
czasu.
Pomarańcze i marchewki dokładnie umyłam.
Pomarańcze obrałam i pokroiłam na cząstki.
Wrzucałam pomarańcze i kawalki marchwi do wyciskarki.
Sok wyszedł bardzo pyszny.
Można dodać do niego jeszcze parę jabłek lub innego ulubionego owocu.
Na zdrowie!
Zapraszam na inne soczki:
2 komentarze:
super! u mnie z pomaranczy:)
Uwielbiam takie soki :) Pamiętam jak byłam mała i nie było w domu sokowirówki to mama gotowała pomarańczę z marchwią a potem wszystko przecierała przez gazę ;) Ah od tamtej pory uwielbiam takie soki :)
Prześlij komentarz