środa, 21 listopada 2012

ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE





Składniki:
  • 4 dzwonki łososia
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • olej do smażenia

     
                                                           Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • sól i pieprz  do smaku
Dzwonki łososia umyłam.

Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę.
Wsypałam na talerz ziarna sezamu.
Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach.
Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około
 5-10 minut w zależności od grubości ryby.
Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką.
Smacznego!




1 komentarz:

Maggie pisze...

Fajny ten losos, taki azjatycki nieco.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...