poniedziałek, 12 listopada 2012

WYCISKANY SOK Z JABŁEK I MARCHWI





Dziś kolejna bomba witaminowa.
świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłek.


O właściwościach marchwi pisałam w poście



O jabłkach i zaletach picia z nich soku poniżej.


Sok jabłkowy
 Wspaniale oczyszcza organizm, szczególnie wątrobę, nerki i woreczek żółciowy.


Zalety jabłek są ogromne.
Działają one przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu
 i ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają apetyt.
Antocyjany zawarte w skórce czerwonego jabłka są naturalnym antybiotykiem.
Fruktoza jabłek stabilizuje poziom cukru we krwi.
Błonnik zapobiega chorobom naczyń krwionośnych i cukrzycy.
Jabłka chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych –
zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia.
Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu.
 Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco,
 natomiast tarte ma działanie zapierające).
Wapń i krzem w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.


 Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej niż przeciętny sok dobroczynnych
związków z grupy polifenoli, głównie flawonoidów.
Taki sok wykazuje też pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników.


Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencję),
 poprawia funkcjonowanie mózgu i opóźnia rozwój choroby Alzheimera.
5 sztuk jabłek umyłam,pokroiłam na ćwiartki i
 wykroiłam z nich gniazda nasienne wraz z pestkami.




1 kg marchwi również umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części.





Poszła w ruch moja wyciskarka.
I za 10 minut miałam już gotowy i pyszny soczek.



                Na zdrowie!




Zapraszam również na




3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pamietam z dzieciństwa takie soki, moja mama robiła rózne mieszanki cała zimę.
A tak przy okazji, Twój blog jest świetny. Nie tylko same przepisy ale i forma, w jakiej prezentujesz przepisy. Zawsze podobał mi sie pomysł fotografowania składników, przed przyrządzeniem potrawy (podpatrzone na kilku zagranicznych blogach). Moim zdaniem, działa na wyobraźnię i zachęca do przyrządzenia dania, jeśli lista składników jest na zdjęciu! Tak trzymać!

Tygrysica pisze...

Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog.
http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-i-moje-nominacje.html
Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy.
Pozdrawiam

Papa Whiskey pisze...

Uwielbiam własnoręcznie robione soki, robię podobne ale z dodatkiem bananów ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...