Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki
a szczególnie w zimowe popołudnie.
Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie.
Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki:
- 3 kg papryki
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki )
- 2 łyżki soli
- 4-5 łyżek cukru
- po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika
- po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika
- po łyżce oleju do każdego słoika
- po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
- opcjonalnie można dodać 1-2 szt.ząbku czosnku do każdego słoika
Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki.
Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minut
do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika.
Można je też wyparzyć.
Zagotowałam wodę.
Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól.
Do każdego słoika wsypałam przyprawy.
W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę.
Nie powinna być za miękka.
Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą.
Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce oleju.
Słoiki zakręcałam i odstawiałam odwrócone.
Nie ma potrzeby już ich pasteryzować.
Można mieszać kolory papryki.
Pięknie wygląda żółta,pomarańczowa i czerwona.
Smacznego!
2 komentarze:
Ja do całej zalewy dodaję jeszcze łyżkę miodu :) Papryka smakuje wyśmienicie :) Czeka na mnie 20 gotowych słoiczków papryki i dużo więcej przetworów z ogórków. Dlatego lubię koniec lata :)Pozdrawiam.
trzeba wypróbować :)
Prześlij komentarz