sobota, 22 października 2011

KLUSKI LENIWE



Każdy chyba lubi i pamięta z dzieciństwa smak klusek leniwych.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Mięciutkie i pulchne.
Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem,
smażone na maśle i popruszone cynamonem.
Pychotka ;-)

Składniki:

  • 500 g białego półtłustego sera
  • 250 g mąki pszennej  
  • 2 jajka
  • sól

Ser przepuściłam przez praskę.


Dodałam mąkę i jajka.


Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki.


Pokroiłam je na małe romby.


Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku.
Po wypłynięciu na powierzchnię wody,
jeszcze chwilkę gotowałam.


Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach.



Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu.
Ale mnie smakują podsmażone na masełku,

13 komentarzy:

  1. Bardzo dobre robiłam dzisiaj tylko zamiast z bułką tartą podałam ze śmietaną i jagodami hmmmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. za mało mąki i ciasto bardzo się lepiło do rąk, musiałam dodać więcej mąki w trakcie wyrabiania ale mimo to są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam:) dzis robię:)wykorzystam przepis.
    pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam. Dawno u mnie nie było. Wykorzystam przepis.
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas tez potrzebne bylo wiecej maki zeby kluseczki nie przylejaly sie do palców ale mimo to pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  6. leniwe pyszne, ale w przepisie zabraklo cukru bo jak dla mnie to powinno byc to na słodko.Polecam dodac cukier i szcypte soli:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukrem posypałam kluski gdy je podsmażałam.Uważam,ze to wystarczyło.

    OdpowiedzUsuń
  8. kluski wyszly smaczne, gdybym dodala wiecej maki nie byloby czuc sera. make wystarczy podsypac przy formowaniu waleczkow i ciasto sie nie klei. dodalam jedynie troche cukru waniliowego do sera.

    OdpowiedzUsuń
  9. Duszku!! jestem zachwycona Twoim blogiem :) WIESIA

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiesiu jest mi bardzo miło! Pozdrawiam Cię i korzystaj z moich przepisów ;-) pozdrawiam Iga

    OdpowiedzUsuń
  11. zainteresował mnie przepis na cchlebek wieloziarnisty i tak..przymierzam się-a nóż widelec? hihi

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyjdzie na pewno.Jest łatwy w przygotowaniu.Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  13. JA DODAJE GARSC ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCH ZAMIAST WIEKSZEJ ILOSCI MAKI WTEDY CIASTO JEST ELASTYCZNE

    OdpowiedzUsuń