wtorek, 27 marca 2012

ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI




Chrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami.
W smaku podobne do ciasteczek francuskich.
Tylko trzy składniki i jabłka.
Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.



Składniki na około 60 ciasteczek:
zależy od wielkości szklanki.
  • 250g maki pszennej
  • 250g masła
  • 250g twarogu śmietanowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiałam na blat.


Dodałam cukier wanilinowy.


 Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.


Ostatni składnik to twaróg.


Zagniotłam ciasto.
Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
 i włożyłam na 30 minut do lodówki.


Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.
Szklanką wycinałam koła.


Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka
 i zlepiałam ciasto pośrodku.


Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.
Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.
Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się
 zarumienią i będą bardziej kruche.
Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.


Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.



Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.
Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkości,mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wyglądają. Już spisałam sobie składniki i w weekend postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie :) pyszne muszą być :) uwielbiam rózne pyszności z jabłkami i tych koniecznie też musze spróbować :) pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak mówiłam, w weekend zrobiłm i po prostu rewelacja. Pyszne i do tego całkiem szybko i łatwo się robi. I rzeczywiście zniknęły tego samego dnia. Nastepnym razem zrobię podwójną porcję.

    OdpowiedzUsuń
  5. To moje ulubione! Już robiłam kilka razy! :) W moim domu są uwielbiane! Zrobiłam też na Wielkanoc do mojej teściowej- wszyscy goście się zajadali! Są taaakie pyszne! Taaaakie łatwe do zrobienia! Jedyna wada- za szybko znikają z talerza! :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ale niechcący usunęłam komentarz.Ser dodałam półtłusty np.garwoliński.

      Usuń
  7. Pierwszy raz robiłam tego typu ciasteczka i to w wersji szybszej czyli bez jabłek. Bardzo ale to bardzo (!) mi smakowały .Tyle, że mąż mi kręcił nosem, że smakowały jak pieczone leniwe :( no i niestety musiałam je zjeść sama :P :D

    PS. znakomita strona!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka wygladaja pieknie i napewno sa smaczne... mam prosbe, czy moge uzyc owoce z puszki, np brzoskwinie ... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu myślę,że możesz.Napisz jak wyszły.Pozdrawiam

      Usuń
  9. ...Witaj.... Ciasteczka wyszly przepyszne, zrobilam z brzoskwiniami i morelami z puszki... zrobilam rowniez z jablkami wedlug Twojego przepisu dodajac na wierzch jablek polowki truskawek (juz zaczynaja u mnie owocowac)... i na ten weekend robie powtorke... dzieki za wspanialy przepis ...pozdrawiam serdecznie Ala

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się Alu,że wyszły Ci pyszne ciasteczka i skorzystałaś z mojego przepisu;-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam już robiłam te ciasteczka i wyszły pyszne. Najlepsze serowe ciastka :) mam tylko pytanko:czy mogę ciasto zrobić dzień wcześniej i przechować je w lodówce a dopiero drugiego dnia rozwałkować i upiec? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Na którym poziomie piekarnika piecze Pani ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń