Chrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami.
W smaku podobne do ciasteczek francuskich.
Tylko trzy składniki i jabłka.
Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.
Składniki na około 60 ciasteczek:
zależy od wielkości szklanki.
- 250g maki pszennej
- 250g masła
- 250g twarogu śmietanowego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jabłka
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.
Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.
Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.
Szklanką wycinałam koła.
Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka
i zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.
Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.
Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się
zarumienią i będą bardziej kruche.
Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.
Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.
Smacznego!
Maślane kruche rożki z powidłami śliwkowymi
Polecam rogaliki drożdżowe z serem
Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem
16 komentarzy:
Uwielbiam takie słodkości,mega apetyczne :)
Ale apetycznie wyglądają. Już spisałam sobie składniki i w weekend postaram się zrobić :)
Aż ślinka cieknie :) pyszne muszą być :) uwielbiam rózne pyszności z jabłkami i tych koniecznie też musze spróbować :) pozdrawiam ! :)
pyszności...
Jak mówiłam, w weekend zrobiłm i po prostu rewelacja. Pyszne i do tego całkiem szybko i łatwo się robi. I rzeczywiście zniknęły tego samego dnia. Nastepnym razem zrobię podwójną porcję.
To moje ulubione! Już robiłam kilka razy! :) W moim domu są uwielbiane! Zrobiłam też na Wielkanoc do mojej teściowej- wszyscy goście się zajadali! Są taaakie pyszne! Taaaakie łatwe do zrobienia! Jedyna wada- za szybko znikają z talerza! :P
Przepraszam ale niechcący usunęłam komentarz.Ser dodałam półtłusty np.garwoliński.
Pierwszy raz robiłam tego typu ciasteczka i to w wersji szybszej czyli bez jabłek. Bardzo ale to bardzo (!) mi smakowały .Tyle, że mąż mi kręcił nosem, że smakowały jak pieczone leniwe :( no i niestety musiałam je zjeść sama :P :D
PS. znakomita strona!
Ciasteczka wygladaja pieknie i napewno sa smaczne... mam prosbe, czy moge uzyc owoce z puszki, np brzoskwinie ... Ala
Alu myślę,że możesz.Napisz jak wyszły.Pozdrawiam
...Witaj.... Ciasteczka wyszly przepyszne, zrobilam z brzoskwiniami i morelami z puszki... zrobilam rowniez z jablkami wedlug Twojego przepisu dodajac na wierzch jablek polowki truskawek (juz zaczynaja u mnie owocowac)... i na ten weekend robie powtorke... dzieki za wspanialy przepis ...pozdrawiam serdecznie Ala
Cieszę się Alu,że wyszły Ci pyszne ciasteczka i skorzystałaś z mojego przepisu;-) pozdrawiam serdecznie
Witam już robiłam te ciasteczka i wyszły pyszne. Najlepsze serowe ciastka :) mam tylko pytanko:czy mogę ciasto zrobić dzień wcześniej i przechować je w lodówce a dopiero drugiego dnia rozwałkować i upiec? Pozdrawiam
Na którym poziomie piekarnika piecze Pani ciasteczka?
Na środkowym.
Prześlij komentarz