Zaczynamy!
Święta minęły, Nowy rok się zaczął...oby lepszy niż poprzedni ;-)
A jeść trzeba jak zawsze.
Dziś
zapiekanka makaronowa.
Możecie ją urozmaicić wedle własnego gustu.
Ja daję pomysł a reszta należy już do Was.
A jak lubicie zapiekanki to polecam poniższe przepisy:
Składniki: (ilość dowolna)
- makaron
- pierś z kurczaka
- pieczarki
- cebula
- śmietana
- czosnek
- przyprawy: bazylia, tymianek,papryka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- ser mozzarella
- olej
Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym czosnkiem.
Zalałam odrobiną oleju i odstawiłam żeby się przegryzło.
Cebulę drobno posiekałam.
Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki.
Podsmażyłam wszystko na oleju.
Smażyłam nie za długo, żeby nie były za suche.
Posoliłam i dodałam pieprz.
Następnie podsmażyłam ale również nie na wiór;-)
pierś z kurczaka.
Podgotowałam makaron al dente.
Rozłożyłam go na blasze.
Na niego rozłożyłam usmażonego kurczaka.
Następna warstwa to pieczarki z cebulą.
Posypałam je resztą makaronu
(miałam go sporo)
Wymieszałam śmietanę z przyprawami.
I polałam nią zapiekankę.
Ilość śmietany zależy od tego, ile użyjecie składników.
Ja dałam 1 opakowanie-ale można więcej.
Na wierzch starłam mozzarellę.
Podlałam trochę wodą i piekłam około 30 minut w temp.200 stopni.
Smacznego!
24 komentarze:
W zapiekankach bardzo fajne jest to, że można bardzo dowolnie zestawiać ze sobą różne produkty i niemal zawsze okazują się pyszne!
W dodatku nie wymagają dużo zachodu..
pozdrawiam
uwielbiam zapieanki :)
do smietany dodalas tylko te przyprawy co sa w skladnikach i to wystarczylo?? czy robilas jakis specjalny sos?
Nie robiłam innego sosu.Oczywiście możesz dodać innych przypraw.
super przepis, ja dodałam podczas duszenia kurczaka jeszcze trochę posiekanego koperku i bazylii, i do śmietany posiekany koperek, nadało to świetnego smaku i aromatu, polecam ten przepis :-)
Ola
Zamieniłam pieczarki,których nie lubię, na cukinię duszoną z pomidorem i ziołami prowansalskimi,właśnie dopieka się w piekarniku :)
Super przepis:)
Ze śmietany zrobiłam sos czosnkowy a do mięsa smażonego dodałam przyprawę kebab Wyszło extra I wyszła duża blacha zapiekanki więc obiad z głowy na dwa dni POLECAM!!!
Hmm... zastanawia mnie czy jak dodałaś wody to nie wyszła zbyt rzadka. Ostatnio robiłemzapiekankę makaronową i powiem nie dodawałem wody a zapiekanka była w sam raz.
Nie.Wyszła idealnie;-)
Witam ! Cy śmietana ma być słodka czy kwaśna ?? Pozdrawiam :-)
18%
zrobiłam tą zapiekankę, wychodzi dość sucha, ale dorobiłam do niej sos czosnkowy - była bardzo smaczna :)
zapiekanka super ja daje całą smietanę 18 i dwie zupy w proszku pieczarkowe +troche wody i tym sosem zalewam zapiekankę super polecam wszystkim taki sos
Zapiekanka pyszna! Ale mam pytanie: czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem greckim bądź naturalnym?
Powiem szczerze,ze nie uzywałam jogurtu-zawsze śmietany.
Zamienilabym smietane na SOS baszamelowy. :) wlasnie zabieram sie do zrobienia zapiekanki. :)Natalia
Zrobiłam identycznie jak w przepisie, nie wymyślałam i wyszło przepysznie:)
a blaszkę trzeba czymś wysmarować przed pieczeniem?
Można oliwą.Nie za dużo, ponieważ z kurczaka i pieczarek też będzie trochę tłuszczu.
Jaka salatka do tego. ..jakiś pomysł?
Polecam sałatkę z ogórków,marchewki i cebuli:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/08/saatka-z-ogorkow-marchewki-i-cebuli.html
albo np. papryka marynowana http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/09/papryka-marynowana-w-soikach.html
mmm… zapiekanka wygląda niebywale apetycznie! mniam
robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Prześlij komentarz