Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków.
Ogórki kanapkowe są przepyszne!
Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie.
Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,
Składniki:
- 4 kg. ogórków
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- gorczyca
- kolendra
- ziele angielskie
Składniki na słodko octową zalewę:
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 6 szklanek cukru
- 1 łyżka kurkumy
Ogórki umyłam.
Pokroiłam je w podłużne plastry.
Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
Przestudziłam.
Zalałam mieszanką ogórki.
Odstawiłam na około 3 godziny.
Po trzech godzinach odlałam sok który puściły.
Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków.
Im ciaśniej tym lepiej.
Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,
po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
Do garnka wlałam składniki do zalewy.
Wodę, ocet i cukier.
Wsypałam łyżkę kurkumy.
Zagotowałam.
Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki.
Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut.
Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam inne przetwory z ogórków:
5 komentarzy:
Tydzień temu zrobiłam ogórki z kurkumą wg Pani przepisu. Dziś otworzyłam na próbę jeden słoiczek. Wniosek? Coś naprawdę przepysznego!!!!!!!!!! Dziękuję!!! Pozdrawiam Agnieszka :)
Zgadzam się,ze są pyszne.Pozdrawiam!
Aż tyle cukru i octu?
Jesli jestes tak dokladny na 4 kg ogorkow, 9 szklanek wody i 1 szklanka soli..wiec reszta wg Ciebie nie ma juz znaczenia..gorczyca, kolendra, ziele angielskie po 1 kilogramie, bo wg Ciebie wszyscy maja wiedziec ile tych przypraw dodac..a jesli nie wiedza z wyjatkiem Ciebie..?..Dzieki za przepis!
Ogolnie znam ten typ ogorkow, ale nie zrobie ich wg tego przepisu, bo gorczyca, kolendra i ziele angielskie sa przyprawami o dosc specyficznym aromacie, wiec nie mozna z nimi przesadzic, wiec jesli Ci wyszly super chcialbym wiedziec troche dokladniej ile czego uzylas..pozdrawiam z usmiechem, bo jestem w tych historiach poczatkujacy..chociaz nie tak do tylu..
Prześlij komentarz