Ciasto drożdżowe z kruszonką
gościło już na moim blogu (przepis TU)
Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną
struclę z białym serem.
Powiem jedno,wyszła super!
Puszysta,mokra... i ten pyszny ser.
Polecam!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
- rodzynki (ja nie dodałam)
Składniki na ser:
- około 350 g białego półtłustego twarogu
- cukier waniliowy
- 1 ewentualnie 2 żółtka
Składniki na kruszonkę:
- około 30 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Zaczynamy!
W miseczce pokruszyłam drożdże i zalałam je ciepłym mlekiem.
Dodałam szczyptę cukru.
Odstawiłam na około 40 minut.
Kolejno dodawałam do miski i mieszałam:
Mąkę z wyrośniętymi drożdżami.
Dodałam jajka.
Wsypałam cukier biały i cukier wanilinowy.
Następnie wlałam rozpuszczone ale zimne masło
i aromat zapachowy.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Teraz czas na biały ser.
Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko
i cukier waniliowy.
Z ciasta uformowałam prostokąt.
Podsypywałam go mąką.
Nałożyłam na nie masę serową.
I zrolowałam je.
Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Mnie wyszły dwie.
Odstawiłam na około 30 minut,żeby ciasto urosło.
A w międzyczasie zrobiłam kruszonkę.
Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem.
Dodałam mąkę.
Dosypywałam jej tyle,dopóki
nie powstała charakterystyczna kruszonka.
Posypałam nią ciasto.
Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika.
Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni.
Smacznego!
Polecam również:
34 komentarze:
Tydzień temu zrobiłam ciasto z tego przepisu i.......... wyszło przeprzeprzeprzepysznie :-) dzisiaj powtórka :-)
Witam. Chce zrobic ta strucle w jakiej blaszce nalezy ja zrobic? o jakich wymiarach? moze byc jedna duza?
Gabrielo - Ja użyłam dwóch o wymiarach 12/25 cm.Jak zrobisz w duzej to ciasto moze sie rozlać i wyjdzie za plaskie.Pozdrawiam
Godzinę temu wyjęłam tę bułę z pieca. Rewelacja! Dziękuję za przepis:)
Witaj, chciałam się zapytać jakiej firmy sera użyć...mają różną konsystencję i smak. Pozdrawiam
Ja użyłam sera półtłustego garwolińskiego.
Super przepis:) Zrobiłam, wyszło pyszne :) Włożyłam obie strucle do jednej blachy tylko najpierw przedzieliłam ją folią aluminiową. Trzeba było tylko piec 10 minut dłużej. Następnym razem dam mniej cukru do ciasta a wiecej do masy serowej.
Super pomysł, a ciacho na pewno pyszne - ciasto drożdżowe plus ser - to nie mo że nie smakować :D
czy szklanka to 250ml ?
Tak.250ml
Robiłam to ciasto już kilkakrotnie, z różnymi rodzajami sera, nawet z wiaderka. Za każdym razem się udaje i jest rewelacyjne. Dodaję nawet drobne owoce np. jagody lub porzeczki,ale tylko troszkę, aby nie zepsuć całości a dodać dodatkowego smaku. Gorąco polecam ten przepis.
do kitu wyszło zakal to raz a ser powinien być zmielony ,nie dokońca wszystko opisane
Ser rozdrobniłam widelcem.Jak wolisz to można go zmielić oczywiście...
A zakal? hmmm... może coś źle zrobiłaś/eś.Spróbuj ponownie;-) Mnie pięknie urosło i było puszyste.Cóż z ciastem drożdżowym różnie bywa...Pozdrawiam
Mozna dodac cukier do twarogu, aby byl slodszy?
Oczywiście.Jeśli wolisz słodszy to możesz dodać.
piekłam dwa dni temu wieczorem, następnego dnia po południu już nie było śladu po dwóch blaszkach. ciasto cudowne, łatwe do zrobienia i PYSZNE!
cudowny przepis :)
Super;-) Cieszę się,że się udało i smakowało!
Będę tą strucle piekła na święta i pochwale się wam jak wyszła,na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.Pozdrawiam Marzena z Łodzi.
Pochwal się ;-)Niech się uda i smakuje! Pozdrawiam
Witam,ja ten przepis dodałam do ulubionych:)
Będę piekła z makiem .
Tylko dodam,że należy zwinięte już ciasto nakłuć widelcem żeby nie popękało w czasie pieczenia:)
Wesołych Świąt!!
Witam,
Ciasto zrobione, czeka na upieczenie. Niezbyt mi wyrosło, choć przy ugniataniu było sprężyste. Mam nadzieję, że nie będzie zakalca.
Super pomysł na robienie zdjęć każdemu etapowi - uwielbiam przepisy w takiej formie. Nie ma to jak wizualizacja efektów pracy;)
Ciasto super, właśnie jemy na ciepło. Sera miałam mniej niż w przepisie ale my nie nabiałowcy. Drożdżówka pięknie wyrosła, nie popękała. Nie trzeba długo wyrabiać. Polecam nawet tym niewprawionym.
Smacznego! Super,ze wyszlo!
Witam,
Upiekłem moje pierwsze ciasto wg tego przepisu. Jednak pomimo, że wszystko robiłem tak jak napisano, to najpierw nie chciały rosnąć drożdże, urosły dopiero po dodaniu łyżki cukru. Późnej ciasto było jak rzadki kleik, pomimo dodania 3/4 szklanki mąki. W końcu dodałem kolejne 1/2 szklanki i wyrabiałem przez 30 min. Stało się plastyczne, lecz za rzadkie by przełożyć je serem. W końcu upiekłem bez sera. Wyszło nawet, nawet. Nie wiem co poszło nie tak
to miały być 3 szkl mąki a 3/4 mleka ;)
Przepis super chociaż mi ciasto ńie wyszło bo drożdże ńie urosły ale nastepnum razem będzie lepiej pozdrawiam
Ciasta nie zostawia się wcześniej do wyrosniecia? Dopiero jak już jest uformowane w strucle?
wspaniały przepis i świetny efekt.
Sprawdziłam również wersję z jabłkami zamiast sera. mniami obie wersje :)
To był mòj pierwszy drożdżowiec i wyszedł wyśmienity. Tera robię go niemal co tydzień. Ja zamiast sera dodaje mak i jest przepyszny
Super przepis, korzystałam z niego już wiele razy i udaje się tak samo dobrze z masą makową jak i masą toffi. Bardzo polecam
Mój pierwszy drożdżowiec upiekłam właśnie z tego przepisu. Teraz bardzo często go piekę i wszyscy się nim zajadają. Nigdy nie zdarzyło się aby nie wyszedł. Ja preferuję jednak z makiem jest wyśmienity. Probowałam wersji z serem i z jabłkami jednak mak nam najbardziej smakuje.
czy składniki mieszamy ręcznie czy za ponocą miksera?
Można ręką lub w robocie z końcówką haka.
Strucla SUPER. Na drugi raz, dla tej ilości sera, zmniejszę ilość ciasta o POŁOWĘ, żeby było bardziej na bogato ;) rzeczywiście, jak już wcześniej ktoś zauważył ilość składników mokrych względem mąki jest zawyżona, polecam zwiększyć ilość mąki o ok 50g. Chyba, że moja byla po prostu zbyt lekka... Tak czy inaczej, PYSZOTA! :D
Prześlij komentarz