piątek, 25 listopada 2011

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM


Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.
Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów
 np. z kaszą,grzybami,ziemniakami.
Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty.

Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne
gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą

Składniki:
  • 1/2 łopatki wieprzowej
  • biała kapusta/włoska kapusta
  • 1 szt.cebuli
  • koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • sól,pieprz
  • kminek
  • bulion
  • ziele angielskie,liście laurowe
Ilość powyższych składników zależy od ilości gołąbków.
Ja zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz z cebulą,
 którą podsmażyłam pokrojoną na patelni.


Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek.


Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa.


Farsz dokładnie wymieszałam.


Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą.
Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut.


Następnie zdejmowałam z niej liście.
Odkroiłam z  nich twardsze części.


I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz.


Liście,które zostały możecie pokroić i włożyć do garnka.
Gołąbki podlałam wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem bulionu,
liści laurowych i ziela angielskiego.


Dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego i własnej roboty przecier pomidorowy.


I już;-) Pyszne gołąbki gotowe.
Smacznego!


1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

Całe wieki nie robiłam gołąbków- zawsze usprawiedliwiam się brakiem czasu. Pyszności

pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...