Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.
Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów
np. z kaszą,grzybami,ziemniakami.
Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty.
Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne
gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą
Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne
gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą
Składniki:
- 1/2 łopatki wieprzowej
- biała kapusta/włoska kapusta
- 1 szt.cebuli
- koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 szklanka ryżu
- sól,pieprz
- kminek
- bulion
- ziele angielskie,liście laurowe
Ilość powyższych składników zależy od ilości gołąbków.
Ja zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz z cebulą,
którą podsmażyłam pokrojoną na patelni.
Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek.
Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa.
Farsz dokładnie wymieszałam.
Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą.
Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut.
Następnie zdejmowałam z niej liście.
Odkroiłam z nich twardsze części.
Odkroiłam z nich twardsze części.
I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz.
Liście,które zostały możecie pokroić i włożyć do garnka.
Gołąbki podlałam wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem bulionu,
liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego i własnej roboty przecier pomidorowy.
I już;-) Pyszne gołąbki gotowe.
Smacznego!
1 komentarz:
Całe wieki nie robiłam gołąbków- zawsze usprawiedliwiam się brakiem czasu. Pyszności
pozdrawiam
Prześlij komentarz